BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma tárgyalnak a gyógyszerkassza megtakarításairól

Fenntartásokkal fogadja a szakma a tb-kassza 30 milliárdos megtakarítására tett kormányzati javaslatokat. Ma a gyógyszerfelhasználás szigorításáról tárgyalnak.

Ma a gyógyszerkassza felhasználásának szigorításáról tárgyal az egészségügyi tárca a szakmai szervezetekkel, pénteken a gyógyító-megelőző költségvetés volt terítéken. Ez utóbbiban az elképzelések szerint 10-12 milliárdos megtakarítást kívánnak elérni a gyógyítási teljesítmény volumen korlát eltörlésével úgy, hogy a múlt évi forgalom 70 százalékát fix díjként kapnák meg az intézetek, a mostaninál magasabb alapdíjjal. A 30 százaléknyi részt pedig forgalomarányosan, úgynevezett lebegő díjazás alapján, így minél több lenne a beteg, annál kevesebbet fizetne a biztosító. Az elvárt megtakarítás szakemberek szerint még elviselhető.

Ám a gyógyszerkassza 18-20 milliárdos visszanyesése már sok vitát kavar, hiszen az utóbbi két év gyógyszerár csökkentései, a tb-támogatás visszafogása, a múlt évi 40 milliárd forintos gyártói visszafizetés miatt már nincs tartalék a rendszerben - véli a szakma. A mai tanácskozásra készülők szerint már most is komoly beszállítói tartozásokat halmoztak föl a gyógyszertárak a nagykereskedőknél, s félő, hogy eltűnnek orvosságot a piacról. Úgy látják továbbá, hogy a gyógyszer felírási szigorítások és az egyes terápiás területeken preferálandó orvosságok kiválasztása önkényes, nélkülözi a szakmaiságot csakúgy, mint a biotechnológiai szerek másolatainak előtérbe helyezése. E miatt veszélybe kerülhet a súlyos betegek, köztük a daganatosok ellátása. Azt is kifogásolják, hogy nem egyeztettek előre az érintettekkel, nincs hatásvizsgálat sem a betegekre sem arra vonatkozóan, hogy valóban mekkora összeget lehetne megtakarítani a tervezett változtatásokkal. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.