A tervezet ellen nemcsak a gazdasági szereplők és az Európai Parlament egyes képviselői tiltakoztak hevesen, de az Európai Bizottság berkein belül is vita tört ki azokról.
A brüsszeli javaslat az uniós élelmiszer-biztonsági ügynökség (EFSA) ajánlásain alapul, amelyek a termékek zsír-, só- és cukortartalmának az egészségre még nem káros mértékét próbálják meghatározni. Brüsszel ugyanakkor nem kívánja felosztani az élelmiszereket „egészségesekre” és „egészségtelenekre”, azt szeretné megakadályozni, hogy a gyártók féligazságokkal traktálják a fogyasztókat – mondta Androulla Vassiliou egészségügyi biztos. A javaslat szerint a korlátozás minden élelmiszerfajtára kiterjedne.
Különösen nagy vihart kavart az ügy Németországban, ahol a pékek a magas sótartalmú hagyományos termékek betiltásától tartanak.
Az eredeti menetrend szerint még ez év tavaszán elő kellene állnia végleges jogalkotási javaslatával a bizottságnak. José Manuel Barroso bizottsági elnök azonban nem szeretné, ha ez a téma szerepet kapna a júniusi európai parlamenti választások kampányában, ezért vélhetően késni fog a dosszié elfogadása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.