BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Székely: Nem arról van szó, hogy nagy köteg pénzt elveszünk

A harmincmilliárd az harmincmilliárd - szögezi le a lapunknak adott interjúban Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszul azoknak a kétkedőknek, akik szerint a válság következtében várható egészségügyi megszorítások ennél jóval többet vonnak ki a rendszerből. A tárcavezető szerint nem is megszorításokról van szó, inkább a tartalékok megfogásáról.

A Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy a forint vásárlóerejének csökkenésével mennyit ér most az egészségügy 1400 millárdos büdzséje, Székely Tamás úgy válaszolt: még nem számolták ki, mert nem is lenne értelme. Mint mondta, egyelőre nem tudni, mi lesz a végösszege a válság okozta károknak. Fontos, hogy az intézményi kiadások többségére nincs hatással a valutaárfolyam változása, hiszen ezek belföldi, csak forintban elszámolható tranzakciók.

A dologi költségek 15 százaléka érintett. Úgy 11-13 milliárd forint. De azt sem tudják, melyik intézménynek milyen jellegű, mennyi időre szóló szállítói szerződése van. A gyógyászati segédeszközök viszont zömmel külföldről, euróért szerezhetők be, ott nagyobb lehet az infláció.

A felvetésre, miszerint a valóságba a bejelentett 30 milliárdnál jóval nagyobb összeget vonnak ki az ágazatból, az egészségügyi miniszter leszögezte: " A harmincmilliárd az harmincmilliárd. És ez még elviselhető. Ráadásul nem is arról van szó, hogy egy ekkora köteg pénzt elveszünk, a tervezett intézkedések zöme a rendszerben lévő tartalékokat fogja meg."

Mint mondta, két fő területet érint a változás, a gyógyszerellátást és a gyógyító-megelőző ellátásokat. Mindkét területen az indokolatlan igénybevételt csökkentenénk. A miniszter közölte: Magyarországon évi 250 millió doboz gyógyszer fogy, vagyis átlagosan egy ember havi legalább két csomagot lenyel. Ez nem indokolható. Szerinte a mostani intézkedésekben sok olyan elem lesz, amely nem fáj senkinek, nem növeli a lakossági terheket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.