BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína villanyautó nagyhatalom szeretne lenni

Miközben a detroiti óriások a csőd felé menetelnek, Kína ambiciózus tervvel állt elő: az ázsiai ország szeretne a világ első számú hibrid- és elektromos autó nagyhatalma lenni. A gond az, hogy az ország légszennyezettsége akkor is csak 19 százalékkal csökkenne, ha minden autót elektromosra cserélnének.

A kínai vezetők döntése alapján az országnak három éven belül az egyik vezető hibrid autó gyártójává kell válnia, később pedig az első helyet kell átvennie japántól – írja a New York Times kínai tudósítója. A kormány úgy gondolja, az amerikai versenytársak lassan hátracsúsznak a mezőnyben, Kína pedig előnyt kovácsolhat az ő és a saját hátrányából is. Nem csak a GM lassulását használnák ki, hanem azt is, hogy náluk egyelőre nem terjedtek el a környezetbarát autók, így az iparág több technológiai lépcsőt ugorhat át.

Kína célja az export növelése, a munkahelyteremtés, az olajtól való függőség és a légszennyezettség csökkentése. Utóbbi nem egyszerű feladat, mivel a kínai városok levegőjében található szennyeződések háromnegyede a gyárak által elégetett szén miatt keletkezik. A McKinsey & Company felmérése szerint ha minden benzinüzemű autót elektromosra cserélnének, akkor is csak 19 százalékkal csökkenne az ország légszennyezettsége.

A szándék mindenesetre világos: a jelenlegi évi 2100-ról 2011-ig 500 ezerre szeretné növelni elektromos, illetve hibrid jármű előállítását Kína – közölték kormányzati illetékesek az autógyárakkal. Összehasonlításképpen: a McKinsey & Company becslése szerint eddig az időpontig Japán és Dél-Korea együttesen állít majd elő 1,1 millió ilyen autót, az Egyesült Államoktól pedig 2011-ig 267 ezer darab gyártását várják. Az elektromos autók ideálisak lehetnek Kína számára, mivel a városok közötti mozgás ritka, a tempó pedig a dugók miatt szinte mindig lassú. Így sem a hibridek kisebb teljesítménye, sem az akkumulátor korlátozott élettartama nem jelent gondot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.