BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Közel a mélypont" - Ijesztő adatok az amerikai autópiacról

A múlt hónap sem hozott pozitív változást az amerikai autópiacon: az eladások 36,8 százalékkal 857 982 darabra csökkentek az elmúlt év márciusához képest. A detroiti márkák különösen megszenvedték a recessziót, hiszen értékesítésük a piaci átlagnál nagyobbat zuhant.

A legnagyobb veszteséget – nem meglepő módon – a General Motors szenvedte el, a lassan a csőd felé haladó gyáróriás 45 százalékkal kevesebb autót adott el. A továbbra is állami segítség nélkül működő Ford eladásai 41 százalékot csökkentek.

Megrendítőnek látszik a Toyota/Lexus csoport 39 százalékos esése is, míg a Daimler (Mercedes, Smart), a BMW/Mini  csoport, valamint az Észak-Amerikában a Volkswagennel és az Audival jelen lévő VW konszern tulajdonképpen jól állja a sarat. Az pedig végképp meglepőő, hogy a Hyundai eladásai csak márciusban kezdtek csökkenni.

A legnagyobb japán márkák és a Chrysler veszteségei 36 és 39 százalék között mozogtak. A Chrysler szerdán kénytelen volt leállítani egyik ontariói gyárát - ahol a Chrysler Town & Country és a Dodge Grand Caravan készül -, mert kifogytak az alkatrészekből. Az alaktrészhiány rövisedesen hasonló sorsra ítélheti a márka egy másik kanadai gyárát is.Az egész iparágat tekintve az eladások tizenhét hónapja esnek, de az eredmények részben pozitívak: februárhoz képest az eredmény javult a hatalmas akcióknak köszönhetően. – jelenti a Reuters.

Az autóipar az amerikai kereskedelmi forgalom ötödét teszi ki, az elemzők abban reménykednek, hogy a helyzet talán a következő negyedében eléri a mélypontot. "Azt hiszem, talán az első pozitív jeleket látjuk márciust tekintve" - mondta Mike DiGiovanni, a GM sales menedzsere. Kevésbé derűlátó a Standard & Poor''s elemzője, Efraim Levy leghamarabb a negyedik negyedében számít növekvő keresletre.

Hasonlóan vélekedett az UBS szakértője, aki szerint a teljes évre kivetített adatok továbbra is rendkívül negatívak, az autóipari árfolyamok pozitívan reagáltak az eredményekre és új irányt keresnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.