BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vedomosztyi: nem tudni, ki áll az Emfesz új tulajdonosa mögött

Az Emfesznek nem sikerült megállapodásra jutni a Gazprommal, s ezért vásárolja most a gázt átmenetileg az E.ON Földgáz Trade Zrt-től - írta csütörtökön a Vedomosztyi című orosz üzleti lap.

Kutas István az E.ON Földgáz szóvivője megerősítette a lapnak, hogy a cég szállít földgázt az Emfesznek, egy ideiglenes, csak erre a hétre szóló, de szükség esetén meghosszabbítható megállapodás alapján. A mennyiségről és az árról azonban nem nyilatkozott.

A lep felelevenítette, hogy a magyar piac közel negyedét ellátó Emfesz korábban Dmitrij Firtas ukrán üzletember DF csoportjához tartozott, s a gázt tavaly év végéig Firtas RoszUkrEnergo (RUE) cégétől kapta, amely 50 százalékban a Gazprom, 45 százalékban Firtas és 5 százalékban egy alig ismert üzletember tulajdonában van.

A RUE Viktor Juscsenko ukrán államfő kérésére közvetítőként szerepel az orosz-ukrán gázüzletben, s a fennmaradó gázból szállított az Emfesz révén Magyarországra, továbbá más konstrukcióban Lengyelországba. A RUE-t azonban a januári orosz-ukrán gázháborút lezáró, tíz évre kötött, s ukrán részről Julija Timosenko kormányfő által aláírt szerződés megfosztotta közvetítői szerepétől, s azóta nem kap gázt a Gazpromtól.

A Vedomosztyi szerint az Emfesz azóta - közel négy hónapja - a tranzitvezetékből vett le gázt. A Gazprom ugyan panaszt tett a magyar energetikai ügynökségnél, de közben tárgyalások folytak egy közvetlen Emfesz-Gazprom szerződés megkötéséről. Ezek azonban eredménytelenek maradtak.

A lap emlékeztetett arra is, hogy az Emfesz májusban bejelentette, hogy új tulajdonosa egy svájci székhelyű, RosGas nevű cég, és a továbbiakban attól vásárolja a gázt. A korábbi tulajdonos, a Firtas ellenőrzése alatt álló Mabofi Holding hangsúlyozta, hogy az Emfeszt jogsértő módon adták el Góczi István ügyvezető segítségével, s hogy a Mabofi bírósági úton szándékozik megtámadni a vonatkozó szerződést.

Nem tudni, ki áll a RosGas mögött. A 2008 decemberében kelt alapító iratok mindössze két magyar igazgatót tüntetnek fel: Laki Andrást, és Gazda Tamást, s az utóbbi az Emfeszhez közelálló források szerint jogász, Góczi egyik munkatársa. A Gazprom már többször leszögezte, hogy nincs köze a RosGashoz, s ezúttal nem kívánt nyilatkozni arról, hogy folytatódnak-e még a tárgyalások az Emfesszel. Az utóbbi szóvivője azt mondta, "a Gazprom a lehetséges opciók egyike", de arról ő sem szólt, hogy folytatódnak-e még a tárgyalások, a Gazprommal, s nem kommentálta a RosGasról szóló információkat sem - írta a Vedomosztyi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.