BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezárja zeneboltját az Origo - Vége a dalnak a weben itthon?

Felgyorsíthatja az online zenekereskedelem új formáinak bevezetését, hogy az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező piaci szereplő, a Magyar Telekom tulajdonában álló Origo Zrt. július 7-től beszüntette zeneáruházának, a track.hu-nak a működését.

Az már évek óta látható, hogy a hagyományos hanghordozókra szakosodott kiadók rövidesen lehúzhatják a rolót, ha nem találnak a megoldást a CD-k iránti keresletcsökkenés ellensúlyozására.

A cégek azért ülnek süllyedő hajón, mert a számítógépek nyújtotta másolási lehetőségek, valamint az internet és ezzel együtt a korlátlan zeneletöltések terjedése drasztikusan megvágta a bevételeiket. Ezért sokan kiadványaikat már a világhálón is kínálják, ahol akár egy-egy számot is meg lehet vásárolni a teljes album helyett.

Az online zenepiac legígéretesebb szereplőinek azonban azokat a tartalomszolgáltatókat tartják, amelyeknél több kiadó lehetőleg minél nagyobb számú zenéjét érik el a felhasználók. Ilyen volt az Origo zeneáruháza is, amelynek megszüntetése az egyébként folyamatosan bővülő piacon intő jel.

„Magyarországon azért nem olyan kirobbanóan sikeres az online zenepiac, mert az értékesítés formájával és az árazással is probléma van” – mondta lapunknak Horváth Szabolcs, a Songo.hu zeneáruház ügyvezetője. Egy szám ugyanis olyan sokba kerül, hogy ha egy teljes albumot töltene le valaki, akkor azon az áron már a CD-t is meg tudja venni.

A Songo.hu szerint átmeneti megoldást jelenthet az előfizetéses modell, amelyet külföldön már sikerrel alkalmaznak. Ennek lényege, hogy bizonyos összeg befizetésével korlátlanul tölthetők le zenék meghatározott ideig, ráadásul az előfizetés díját bankkártyával kell fizetni.

Néhány magyarországi telekommunikációs cég már piacra lépett ezzel a konstrukcióval, ezek azonban inkább az adatforgalmi vagy távközlési szolgáltatásaik kiegészítéseképpen érhetők el. Horváth Szabolcs úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy cégüknél szeptembertől itthon elsőként már bárki előfizethet korlátlan zeneletöltésre. A havi díjat úgy állapítják meg, hogy egy-két album letöltése esetén már megéri ez a megoldás.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.