BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama nem szívesen látná Iránt a Nabuccóban

Az Egyesült Államok nem támogatja Irán részvételét a Nabuccóban, Azerbajdzsán és Egyiptom ajánlkozik

Az Egyesült Államoknak nincs kifogása az ellen, hogy Oroszország bekapcsolódjon a Nabucco programba, ellenzi azonban Irán részvételét. A török miniszterelnök viszont kiállt Irán bevonása mellett.

Az Egyesült Államok eurázsiai energiakérdésekkel megbízott rendkívüli nagykövete hétfőn Ankarában kifejtette, hogy országa nem támogatja Irán részvételét a Nabucco földgázvezeték vállalkozásban, csak abban az esetben, ha Irán rendezi kapcsolatait az Egyesült Államokkal és Európával. Richard Morningstar elmondta, hogy az Egyesült Államok kezet nyújtott Iránnak, de eddig nem kapott "pozitív választ".

A nagykövet szerint Oroszországgal viszont megpróbálnak összehangolódni energiaügyi kérdésekben. A török miniszterelnök, Tayyip Erdogan ugyancsak hétfőn viszont azt mondta, hogy Törökország szeretné, ha iráni földgáz is kerülne az Európába irányuló csővezetékrendszerbe, "ha a körülmények megengedik".

Erdogan a Nabuccóról szóló kormányközi megállapodás aláírása előtt elmondta azt is, hogy Oroszország szerinte is szállíthat földgázt a Nabucco-vezetékbe, és Katar szintén fontos szállító lehet, cseppfolyósított földgázzal.

Ott van Ankarában Azerbajdzsán ipari és olajügyi minisztere, Natik Aliyev is, ő úgy nyilatkozott, hogy Azerbajdzsán érdeklődik a Nabucco iránt, mert szeretné "sokoldalúbbá tenni exportlehetőségeit".

Egyiptom szintén jelen lévő olajipari minisztere, Szameh Fahmi a tervezett Arab Gázvezetéket ajánlotta a résztvevők figyelmébe forrásként a Nabucco számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.