BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább mélyül a Rio Tinto kémbotrány!

Egyre nő a feszültség Kína és Ausztrália között, miután a kínai hatóságok kijelentették: bizonyítékokkal rendelkeznek arról, hogy az angol-ausztrál Rio Tinto letartóztatott munkatársai kémkedtek.

A kínai kormány a világ egyik legnagyobb bányavállalata, a Rio Tinto négy Kínában dolgozó munkatársát tartóztatta le kémkedés vádjával. A kommunista állam Ausztrália kérése ellenére eddig nem adott tájékoztatást az ügyről, most pedig közölte: nem tervez találkozót ausztrál partnerével az ügyben. Az ausztrál külügyminiszter ennek ellenére reménykedik a diplomáciai találkozóban, Kína viszont csak annyit szögezett le: elegendő bizonyítékkal rendelkeznek a kémvád alátámasztására – írja a Times Online.

A két ország közötti súrlódás egyre erőteljesebb. Az ausztrál külügyminiszter megfogalmazása szerint "erőteljesen, de udvariasan" felszólította Pekinget az ügy felgyorsítására. Korábban a miniszterelnök, Kevin Rudd nyilatkozott arról, hogy a Rio Tinto alkalmazottainak sorsát az egész világ figyeli. Válaszul Kína felszólította Ausztráliát, hogy ne avatkozzon a folyamatba.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Peking és az bányavállalat között kialakuló konfliktus fő mozgatórugója az acél ára lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.