BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van kiút a végrehajtás alól - Hasznos lehetőségek

Az adóhatóság kimutatása szerint tavaly csaknem 16 százalékkal több végrehajtási ügy volt Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy ezen esetek mekkora hányadát okozta a gazdasági válság, mindenképpen fontos azonban, hogy a cégvezetők tisztában legyenek azzal: ilyenkor mi a teendő. A vállalatok likviditási helyzetét ugyanis jelentősen befolyásolja egy az adóhatósággal szembeni fizetési kötelezettség teljesítésének dátuma, s a helytálló jogorvoslatokkal, a törvényi kereteken belül akár időt is nyerhet egy társaság a számla kiegyenlítéséhez – mutat rá Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kínálkozó jogorvoslati lehetőség a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem – derül ki a társaság közleményéből. A hatóságok ugyanis akkor is kézbesítettnek tekintik s jogerőre emelhetik határozatukat, ha a visszaérkezett tértivevény alapján a küldeményt nem a címzett vette át, vagy a küldemény a hatósághoz „a címzett kétszer nem kereste” jelzéssel érkezik vissza.

Amikor az eljárás megindulásáról egy társaság tudomást szerez, tizenöt nap áll a rendelkezésére a kézbesítési vélelem megdöntésére szóló kérelem beadására. Ebben be kell mutatni a kézbesítés szabálytalanságát, és igazolni kell, hogy a vállalkozás önhibáján kívül nem értesült a hivatalos küldeményről. A kérelemnek a végrehajtási eljárásra nincs halasztó hatálya, az adózó azonban kérheti, hogy a kérelem jogerős elbírálásáig az adóhatóság függessze fel az eljárást.

Fontos eszköz lehet a cégek kezében a végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelem is. Sőt, ha az utólag előterjesztett bizonyítékok alapján várható a határozat vagy végzés módosítása vagy megsemmisítése, úgy a korábban jogerőre emelkedett fizetési kötelezettséget előíró határozat, illetve végzés végrehajtásának a felfüggesztése is kérhető. Mivel az adóhatóság ezen kérelmeket soron kívül bírálja el, az adós általában néhány napon belül birtokába kerülhet a végzésnek.

A vállalkozásoknak jól jöhet egy fizetési könnyítés is. Ha már látható, hogy az esedékességig a társaság nem tudja megfizetni kötelezettségét, akkor fizetési halasztás, részletfizetés vagy adómérséklés iránti kérelemmel érdemes élni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.