BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pulzust mérnek az ékszerek, streamingben jönnek a zeneszámok

Az egészségügyben valamint a szórakoztatásban hasznosítható két új fejlesztést mutatott be a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter), utóbbi másfél éve jött létre.

Az All-Fitt néven futó projekt keretében az AITIA International Zrt., az AperTech Informatikai Kft., az Innomed Medical Zrt., a Médialab Kft. és a MOME Nonprofit Kft.célja, hogy közösen fejlesszenek olyan ékszerként viselhető gyűrűk, karkötők, fülklipszek, órák és testékszerek kifejlesztése, amelyek a beléjük ültetett szenzorok segítségével képesek érzékelni viselőjük testhőmérsékletét, pulzusát, vérnyomását, EKG jelét, vércukor- és véralkohol szintjét, vagy akár az elégetett kalóriák mennyiségét és az UV sugárzás erősségét.

A szenzorok által mért adatok egy webes felületen keresztül tekinthetők meg, amely egyben módot ad az eredmények értékeléséhez is. A szolgáltatást orvosi call center teszi majd teljessé. A termékek jövőre kerülhetnek piacra, a fejlesztők az induláskor mintegy 60-70 ezer felhasználóval számolnak.

Wondeer névre hallgat a másik projekt, amely a fejlesztők célja szerint az iTunes magyar konkurenciája lehet. Világszerte virágkorát éli a digitális zeneipar, de a felhasználók egy jelentős része nem nagyon akar fizetni a zeneszámok letöltéséért, a fájlcsere viszont illegális tevékenység.

Az Artklikk Kft. a Carnation Zrt., a PORT Data Kft. és a Wondeer Kft. által kifejlesztett alkalmazás, a mobilinternetezésre alkalmas készülékekkel teszi lehetővé a zenehallgatást a tervek szerint számonként alig néhány forintért. Az alkalmazás felhasználói több ezer dalt tartalmazó zenei adatbázis repertoárjából választhatják majd ki a kívánt zeneszámot. A megoldás újdonsága, hogy – a jelenleg széles körben elterjedt fájlletöltés helyett – a zeneszám streaming formátumban érkezik a megrendelő mobiltelefonjára, így az jogilag nem kerül birtokába.

További részletek a holnapi Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.