BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az erős augusztus sem segített a turizmusnak

Tovább folytatódik a szálláshely-szolgáltatási piac év elején megkezdődött visszaesése, annak ellenére, hogy az augusztusi vendégforgalom némileg élénkebb volt, mint a júliusi – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen ismertetett elemzésében.

Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek forgalma a külföldi vendégek tekintetében 12 százalékkal, közel 2,2 millióra csökkent, míg a belföldi utazók esetében a mintegy 2,8 millió fő nagyjából 6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában regisztrált értéktől. Ezzel párhuzamosan a vendégéjszakák száma hasonló mértékben, 11, illetve 6 százalékkal csökkent. A KSH felmérése szerint a szálláshelyek árbevétele 9 százalékkal, bruttó 152 milliárd forintra mérséklődött a január–augusztusi időszakban.

A tíz legjelentősebb küldő ország közül Ausztria és Csehország kivételével mindegyiknél visszaesést regisztráltak a vendégéjszakák tekintetében. Nagy-Britannia esetében 26, míg az Egyesült Államokéban 27 százalékos csökkenést regisztráltak. A forgalom csupán Szlovákia, Kína, Finnország, valamint az afrikai országok esetében bővült. A legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt, mintegy 31 százalékkal.

A belföldi vendégforgalom 59 százalékát fogadó szállodákban 7 százalékkal esett az éjszakák száma 2008 azonos időszakához képest. A vendégforgalom csökkenése valamennyi régióban érezhető volt, Budapesten 9, a Balatonnál 14 százalék volt a mínusz. A legkisebb mértékben Közép- és Nyugat-Dunántúl szenved a problémától. AP

Zuhanó nemzetközi idegenforgalom

Éves összevetésben 6 százalékkal eshet az idén a nemzetközi turizmus – áll az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) tegnap ismertetett elemzésében. A szervezet az év elején legfeljebb 2 százalékos csökkenést valószínűsített, de már az első negyedévben 8 százalékos visszaesést regisztráltak. A nemzetközi turistaforgalom csökkenésének legfőbb oka a világméretű gazdasági válság, amelynek hatását fokozza a félelem a H1N1 vírustól. Jövőre azonban a világgazdasági helyzet stabilizálódása nyomán javulhatnak a nemzetközi idegenforgalom kilátásai – vélik a WTO szakértői.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.