BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves szinten 90 ezerrel csökkenhet a távfűtés ára Budapesten

A szeptemberi 10 százalékos mérséklés után októbertől további 14 százalékkal kerül kevesebbe a távhő ára Budapesten – közölte Demszky Gábor főpolgármester sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester elmondta: a legújabb, mintegy 14 százalékos megtakarítást úgy sikerült elérni, hogy a FŐTÁV 10 százalékkal olcsóbban vásárolja a gázt, ehhez jön még az a 4 százalékos csökkentés, amelyet a FŐTÁV 2007 nyara óta folytatott hatékonyabb működésével sikerült elérni.

A távfűtés mindezidáig 20 százalékos versenyhátrányban volt az egyedi gázfűtéssel szemben. Ennek a hátránynak a ledolgozása volt a cél akkor, amikor a FŐTÁV az idei év elején 5 százalékkal csökkentette az alapdíjat, 3,5 százalékkal pedig a hődíjat. A FŐTÁV szeptembertől 10 százalékkal, most pedig – októbert 1-étől visszamenőleg – további 14 százalékkal csökkentette a hődíjat.

Mostantól tehát átlagosan 31 százalékkal kell kevesebbet fizetni a hődíjért, mint január 1. előtt. Márpedig a távhőszámla legjelentősebb tétele a hődíj: az összes költség 70 százalékát teszi ki. A teljes távhő-díjban a szeptemberi és októberi hődíj-csökkentés összesen mintegy 20 százalékos megtakarítást jelent. A lakosság számára költségcsökkentő tétel volt nyáron a távhő ÁFÁ-jának 2 százalékos csökkentése is. Az idei árcsökkentő lépésekkel eddig éves szinten átlagosan 61 ezer forint marad a fogyasztóknál - hangsúlyozta a főpolgármester.
 
Idén 20 százalékról 18 százalékra, 2010. január elsejétől pedig várhatóan 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik a távfűtés ÁFÁ-ja. „Bízom benne, hogy a Parlament is elfogadja majd a javaslatot. Ez ugyanis azt jelentené, hogy jövő január 1-én már éves szinten 90 ezer forintos megtakarításról beszélhetünk családonként” – idézi Demszky Gábor szavait a budapest.hu.

 „Külön öröm a számomra, hogy a távhővel kapcsolatos döntéseket a fővárosban minden párt, minden frakció támogatta. Az ÁFA-csökkentés érdekében közösen fogadtunk el felterjesztést az Országgyűlés számára" - emelte ki.

Budapesten 240 ezer háztartás, a lakások 30 százaléka használ távfűtést. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.