BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyógyszer nagykereskedők ajánlatot tettek a H1N1 vakcina olcsó és gyors patikai szállítására

A Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetsége felhívta a tagszervezeteit, tegyenek árajánlatot a H1N1 vakcina patikákba történő kiszállítására. Ha Székely Tamás egészségügyi miniszter elfogadja az árajánlatot a lakosok a mostaninál olcsóbban jut az oltóanyaghoz.

A múlt héten a Gyógyszer-nagykereskedők Országos Szövetsége levélben kérte Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) mellett ők is bekapcsolódhassanak a vakcinák patikákba történő kiszállításába. Ezt Szabó Ferenc elnök a szállítások körüli gondokkal indokolta, nevezetesen: sok gyógyszertárba nem, illetve késéssel érkezik meg a vakcina, ami gátolja az emberek vakcinációját.

A nagykereskedők egyébként azt is kikérték maguknak, hogy bárki is azzal vádolja őket, hogy alkalmatlanok lennének a vakcina szállításra. S Szabó Ferenc elnök arról is biztosította a minisztert, hogy nem kívánnak nyerészkedni az üzleten, ezért lényegesen olcsóbban juttatják el az oltóanyagot, mint azt az EKI teszi.

Akkor a miniszter azt nyilatkozta: akkor lehet érdemben tárgyalni a dologról, ha hivatalosan is megkeresik őket a nagykereskedők. A szövetség felhívta tagszervezetei figyelmét, hogy tegyenek árajánlatot. Szabó Ferenc elnök, aki egyben a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, ezt meg is tette. E szerint a Hungaropharma 1000-1500  forint közötti beszerzési ár esetén 8 százalék árréssel kívánja forgalmazni a vakcinát, azaz, ha az Omninvest a sajtóban olvasható 1050 forint nettó összegen szállít vakcinát a Hungaropharmának is, akkor arra a nagykereskedő 84 forint nettó árrést realizál. Ez tartalmazza a gyártótól a nagykereskedő raktárába történő beszállítást, a szakszerű tárolást és a gyógyszertáraknak – akár naponta kétszer is – történő, hűtött kiszállítást. Jelenleg 1930 forintban maximálták az EKI által szállított vakcinák fogyasztói árát.

Ha a miniszter elfogadja ezt az ajánlatot, akkor a patikák lényegesen olcsóbban, naponta többször is hozzá juthatnak a vakcinához, anélkül, hogy azért bárhová el kellene menniük. Ezzel visszaállhatna a magyarországi gyógyszer kereskedelem megszokott rendje, ami teljesen értelmetlenül, mindenkinek csak kárt és felesleges fáradtságot okozva került felborításra - állítja a nagykereskedők szövetsége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.