BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom nagyobbat "harapna" Európából

Az orosz energiaóriás bővíteni fogja jelenlétét az Európai Unió gázpiacán - jelentette ki a Gazprom helyettes elnök-vezérigazgatója a berlini Börsenzeitungnak nyilatkozva.

A Gazprom piaci részesedése a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válság, valamint a csökkenő gázfogyasztás ellenére növekedni fog - szögezte le Alekszandr Medvegyev. "Kitartunk prognózisunk mellett, miszerint 2025-2030 között a piaci részesedésünk 26-ról 33 százalékra növekszik majd – vélte az elnök-vezérigazgató.

Az Itar-TASZSZ szerint az Európába Ukrajnán át tartó orosz gázszállítmányokat kapcsán nem lát problémát a cég. A Gazprom 2,2 milliárd eurót előre kifizetett a gáz tranzitálásáért, és megengedte, hogy Ukrajna a gáz bizonyos részét saját szükségletei kielégítésére használja fel. Medvegyev megerősítette, hogy Oroszország továbbra is elkötelezett egy az Európai Uniót is magába foglaló gázszállító csőrendszer kiépítése mellett. Hozzátette: ennek akadálya az ukrán vezetés, amely túlpolitizálja a gázszállítás kérdését.

Medvegyev a Világgazdaság mai számában azt írja: gyakran hallani, hogy a világgazdasági válság jóvátehetetlen károkhoz vezetett Európa gázpiacán – a kereslet soha nem látott mélypontra zuhant, és a piacnak várhatóan évekbe telik a válság előtti szint újbóli elérése. A Gazpromnál mindezek ellenére arra számítunk, hogy a gáz iránti európai kereslet visszaesése összességében nem lesz több 5-7 százaléknál, a hatályban lévő szerződéseink keretében ugyanis jelenleg is folyamatosan növekszik az orosz gáz iránti kereslet.

Bár a mostani visszaesés egyedülálló az európai gázipar történetében, aligha következnek ebből maradandó változások. A válság idején ugyanis az európai gázfogyasztás abszolút értékben nem csökkent a 2007-es szint alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.