BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háromdimenziós képek papírlap segítségével - Videó!

A Magdeburgi Egyetem munkatársai olcsó és látványos módszer fejlesztették ki három dimenziós bemutatókra. Az infavörös érzékelőkből, kamerából, kivetítőből és egy speciális papírlapból álló rendszer számtalan képet képes egymás fölé vetíteni és ezzel mélységet adni a két dimenziós látványnak.

A német kutatók fejlesztésének lényege, hogy kihasználja a két dimenziós kép fölé vetítet teret. Egy projektor vetíti ki az alapképet egy lapos felületre. A plafonra szerelt infravörös kamera vezérli a projektort a további képek kivetítésére attól függően, hogy a néző hogyan mozgat az eredeti kép fölött egy papírlapot.

A látszólag sima papírlap infravörös markereket tartalmaz, ezek mozgatására reagál a kamera a különböző képek kivetítésével. A Paperlens nevű rendszer egyrészt olcsó, másrészt jól kihasználható, hiszen a képeket "egymás fölé" vetíti ki – írja a NewScientist. A Magdeburgi Egyetem munkatársai több célra is használták már az általuk fejlesztett módszert, például nagyítóként, vagy – mint az a lenti videón látható – háromdimenziós orvosi felvételek megtekintésére.

Raimund Dachselt szerint a találmány nem technikai szempontból érdekes, hanem azért, mert szisztematikusan használja a kép kivetítésére használt asztal fölötti területet. Hasonló eszközt a Microsoft is kifejlesztett Secondlight néven, de az csak egy, az eredeti fölötti síkban képes új képet kivetíteni.

A Paperlens működését bemutató videót megtekintheti itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.