BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Burjánzanak az illegális utazásszervezők itthon

Betelt a pohár a hazai utazási irodáknál a mind nagyobb méreteket öltő illegális utazásszervező és -közvetítő tevékenység miatt.

Igazi lavinát indított el köztük, hogy decemberben nyolc zalai iroda feljelentést tett az illegális utazásszervezések ellen az ügyészségen, azóta folyamatosan érkeznek a feketeutaztatásra vonatkozó bejelentések a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségéhez (MUISZ). A feketézők ellen már adócsalás miatt is nyomoznak.

Bár az irodák nap mint nap szembesülnek vele, nehéz pontosan megbecsülni, hogy mekkora mértéket ölt ma Magyarországon az illegális utazásszervező tevékenység. Annyi biztos, hogy a leggyakrabban szórólapokon, internetes honlapokon hirdető, feketén dolgozó utaztatók főképpen buszos kirándulásokra, körutakra, sítúrákra, városlátogatásra szakosodnak.

„Országos szinten a buszos körutazásoknak gyakorlatilag a felét illegálisan szervezik, ez az arány az erdélyi körutaknál a nyolcvan százalékot is elérheti” – véli Vargáné Várkonyi Erzsébet, az egyik olyan zalai iroda, a keszthelyi Natur Air Balaton ügyvezetője, amely feljelentést tett. Gyurkovics Lívia, a váci székhelyű, körutazásokra és városlátogatásokra szakosodott TDM Travel Tours Kft. tulajdonos ügyvezetője hozzátette: a környékükön az illegálisan szervezett utak aránya a tíz százalékot is elérheti. Úgy tapasztalja, hogy a feketeszervezés az iskolai utazások, gyereküdültetések, nyelvtanulási utak, zarándokutak esetében a leggyakoribb.

Mindez az utazásszervezői tevékenységet szabályozó rendelet ismeretének fényében persze nem meglepő. Az ugyanis nyitva hagyott egy kiskaput, kimondva, hogy az egyesületek és az oktatási intézmények utazásszervezése nem tartozik a rendelet hatálya alá, a feketegazdaság szereplői pedig ezt használják ki.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.