BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élet a kőolajon túl

Az üzemanyagfaló repülőipari ágazat is keresi az új energiahordozókat

A gépjárműiparban egyre-másra látnak napvilágot a hagyományos üzemanyagokkal meghajtott szerkezeteknek alternatívát jelentő konstrukciók – gondoljunk csak az elektromos és a hibrid autók elmúlt években tapasztalható inváziójára –, de a repülőipar reprezentánsai sem lazsálnak.

Sőt, már beszállt a nagy haszonnal kecsegtető üzletbe a világ egyik legnagyobb flottájával rendelkező légiereje, a US Air Force is! Hosszú távon a legfontosabb cél ugyanis a stratégiai szempontból is aggasztó véges, szénhidrogénekre és azon belül is leginkább a kőolajkészletekre alapozott üzemanyag-gyártási és -felhasználási rendszer teljes átalakítása.

A közelmúltban adta hírül a világsajtó, hogy a Qatar Airways egyik Airbus gyártmányú, menetrend szerinti forgalomban részt vevő utasszállítóját a világon elsőként részben földgázalapú üzemanyaggal táplált hajtóművek emelték a magasba, új korszakot nyitva a kőolajfüggőségtől szabadulni akaró polgári légi közlekedésben.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.