BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kölcsönbe adott menedzserek

Már a válság utáni időszakra készülnek Európa-szerte a kölcsönzött (interim) menedzserek és a közvetítésükkel foglalkozó szolgáltatók (IM), akiknek a piacát sem hagyta érintetlenül a mintegy másfél éve tartó recesszió.

Nemcsak a megbízások száma csökkent a várakozásaik felett, hanem az elérhető napidíjak összege is. Változást hozott a válság abban a tekintetben is, hogy a menedzsereket kölcsönvevő cégek ma már kevésbé a teljes, inkább a részmunkaidős foglalkoztatást ajánlják.

A recesszió időszakától Magyarországon is többet vártak a szolgáltatók. A két-három szereplős hazai piacon jelenleg legalább 150-200 aktív interim menedzser működik, egy részük szolgáltató cégen keresztül, más részük magáncsatornákon keresztül jutott a megbízáshoz – mondja Tóth Tamás.

A piacot jól ismerő, abban a kezdetektől vállalkozóként is aktívan közreműködő szakember most újra esélyt lát a hazai ágazat dinamizálásában. Mint mondja, a múlt év első felében megbillent a piac, most viszont már sok az érdeklődés, és ismét növekszik a megbízások száma.

Az interim menedzsment a világban mintegy két és fél évtizedes múltra tekinthet vissza, Magyarországon hét éve indult az első ilyen szolgáltató. A Hungarian Interim Management Kft.-t három ismert menedzser, Fekete István, Tóth Tamás és Steiner László alapította. Ez a cég az idén már nem folytatja a tevékenységét, helyébe egy újabb vállalkozás lépett. Tóth Tamás a személyzeti és vezetési tanácsadás piacáról ismert Lipcsei Andrással és Borai Tamással, a Pendl & Piswanger (P&P) International Kft. alapító ügyvezetőjével, illetve igazgatójával hozta létre az Interim Management Resourcing (IMR) Kft.-t. A társaság nemcsak itthon, hanem a régióban is terjeszkedni kíván, cégcsoportot épít a P&P-nek a térségben sok éve működő irodáira alapozva – emeli ki Tóth Tamás.

A szolgáltatás, amelynek lényege, hogy menedzsment-erőforrásokat és szaktudást nyújt meghatározott időszakra, Nyugat-Európában és a tengerentúlon már igen elterjedt, állami és önkormányzati szervezetek is igénybe veszik. Az interim menedzser többféle szerepet is elláthat: az operatív menedzserét, aki a napi munkát irányítja, a tanácsadó menedzserét, aki a szervezetben kialakult helyzetet elemzi, s meghatározza a jövőbeni irányokat, illetve a szükséges változtatásokat kezdeményezi, menedzseli és ellenőrzi. Kölcsönzött vezetővel jól kezelhetők a botrányokkal kísért krízishelyzetek is. A korábbi eseményektől független menedzserrel ugyanis gyorsabban lehet helyreállítani egy cég megtépázott arculatát.
A hitelválság nyomán az európai pénzvilág egyik fellegvárának is számító brit piacon mostanában a bankok érdeklődése élénkült meg a kockázati elemzésekhez értő szakemberek iránt, akiket átmeneti időre kívánnak foglalkoztatni. Másfél éve egy ilyen megbízás napidíja ott ezer font sterling volt, ma ugyanezért 1500-at is elkérhet a kölcsönmenedzser – állítja az egyik ottani közvetítő, az Interim Partners.
Az interim menedzserek körében ma sokkal több a férfi, mint a nő, pedig a nőknek természetüknél fogva sok olyan tulajdonságuk van, amelynek révén kiváló interim menedzser válhat belőlük, alkalmazkodók, jó a kapcsolatteremtő képességük, tehetséges hálózatépítők – sorolja Tóth Tamás. A nők többsége azonban nem szereti a bizonytalanságot. A HIM által végzett felmérés szerint tavaly a férfiak átlagos napidíja 111 ezer, a nőké 90 ezer forint volt.
A hagyományos vezetőkével összevetve ez soknak tűnhet, de a hosszú távra alkalmazott vezető további költségeket jelent a vállalat számára (bruttó bér, bónusz, járulékok, tréning, cafeteria, szolgálati gépkocsi, mobiltelefon, notebook, a fejvadász díja a keresésért, végkielégítés stb.). Az interim menedzsert viszont csak a ténylegesen ledolgozott napok után fizetik, egyéb költségek térítése nélkül.
Az interim menedzsert gyakran összetévesztik a tanácsadóval. Látszólag sokban hasonlítanak, hiszen mindkettő határozott idő alatt egy adott feladat megoldására vállalkozik. A tanácsadó azonban mindig külsős marad, saját főnökének tartozik beszámolással. Az interim menedzser viszont az adott időre belép a vállalati szervezetbe, főnöke arra az időre az adott cég szakmai vezetője vagy tulajdonosa.

IM-területek

hiánymenedzsment: a vezetők váratlan távozásakor keletkező hiányt kell egyik napról a másikra és általában rövid távon megoldani

projektmenedzsment: a cég megszokott napi működésétől eltérő, projektjellegű feladatok megoldása, start-up, felvásárlás, összeolvadás, vállalati konszolidáció

változásmenedzsment: krízismenedzsment, felszámolás, karcsúsítás, jelentős átszervezés, cégkultúraváltás










projektmenedzsment: a cég megszokott napi működésétől eltérő, projektjellegű feladatok megoldása, start-up, felvásárlás, összeolvadás, vállalati konszolidáció

változásmenedzsment: krízismenedzsment, felszámolás, karcsúsítás, jelentős átszervezés, cégkultúraváltás

Kölcsönbe adott menedzserek Nemcsak a megbízások száma csökkent a várakozásaik felett, hanem az elérhető napidíjak összege is. Az interim menedzsment a világban mintegy két és fél évtizedes múltra tekinthet vissza -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.