BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáspiac: vevőre várva

A tavalyinak közel a felére eshet 2010-ben az átadott lakások száma Magyarországon – vélekednek iparági szakértők. A múlt évben 27 ezer lakás épült. A helyzetet jellemzi, hogy a fővárosban és a megyeszékhelyeken manapság szinte alig látni munkásokat a nagyobb lakásberuházásoknál.

Több helyütt megálltak a szerkezetkész állapotnál, de amelyik projektet befejezték, ott sem halad jól az értékesítés. Pedig a fejlesztők jelentős kedvezményeket kínálnak, és az alkunak is tág tere van; becslések szerint akár 20 százalék is lefaragható az eredetileg kért árból.

A szakma úgy véli, továbbra is elsősorban az egy- és másfél szobás lakásokat keresik, új trend viszont, hogy megint érdeklődnek a külföldiek. A szektor ismerői úgy látják: a lakásépítések visszaesése jövőre üthet vissza. A válság elmúltával ugyanis ismét beindulhat a piac, s ez erőteljes lakáshiányhoz, túlkereslethez vezethet.

Ez az árakat is újra növekedési pályára állíthatja. Rövid távon ugyanakkor marad a borúlátás, a prognózisok szerint a következő fél évben tovább csökkenhetnek az árak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.