BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az áfaemelés hízlalta a feketegazdaságot - 710 milliárd mínusz

Megjelentek a KSH adatai a 2009. évi kereskedelmi értékesítésről. A kereskedők tavaly utolsó előrejelzésükben azzal számoltak, hogy 2009 decemberében a kereskedelmi forgalom értéke 800-810 milliárd forint lesz, jócskán elmaradva a korábbi időszakok hajrájától. Nem sokat tévedtek, mivel a KSH kimutatása szerint 805 milliárd forintot tett ki a decemberi kereskedelmi forgalom.

2007-2009. között 83 milliárdnyit, összesen 10 százalékot zsugorodott a karácsonyi költekezés értéke, a 2007. évi csúcshoz képest. Élelmiszerekből is éppen csak megközelítette a háztartások kiadásainak értéke az előző decemberit.

A háziasszonyok azonban, bár elsősorban az árat nézik, azért nyitott szemmel vásárolnak, hiszen a receptkönyvek már súlyra szabják a hozzávalót, a konyhában már az íz a fontos, nem az ár, az ajándékokról is leszedik az árcédulát, hiszen az ajándék ára titok. A statisztika szaknyelvén a volumen, az eladott árumennyiség is fontos mérce, ami sajnos nagy zuhanást takar, különösen három év távlatában.

A szakácskönyvet bizonyára egyre kevesebbet lapozgathatták a háziasszonyok, hiszen 3 év alatt a bejglinek, halászlének, szilveszteri virslinek való, továbbá az ajándékok mennyisége is jócskán megcsappant. A pénztárgépekben egy év alatt 710 milliárd forint elmaradást könyvelhettek el a kereskedők.

A pénztárgép után a cipekedés következik, itt bizony a könnyebbség jellemezte a háziasszonyok dolgát, amit most feltehetően kivételesen bánnak is (esetleg a bevásárlókocsikat tologató, kosarakat cipelő férfiemberek nem bánták, egészen addig, amíg ki nem derült az esti tévézésnél, hogy kevesebb a rágcsálni és iddogálni való).

A kereskedelmi fogyasztás visszaesése alaposan megtépázta a kereskedőket: 2009-ben 20 ezerrel csökkent az alkalmazottak száma, több mint 1300-zal az értékesítőhelyek száma. Az áfakulcs 2009 évi emelése alaposan hozzájárult a kereskedelmi fogyasztás visszaeséséhez, hizlalva a feketegazdaságot (a költségvetés áfabevétele csak úgy teljesült, hogy a többlet előirányzat egy része eltűnt a süllyesztőben), visszavetve a kilábalás esélyeit. A 2010. első félévi kilátások nagyon kedvezőtlenek, az üzemanyag árrobbanás, a magas fűtésszámlák, továbbá a hideg étkezési utalványok ellehetetlenítése újabb veszteségek forrása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.