BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cáfolja a Mol a Szurguttal való tárgyalást

"Nincs olyan Mol-delegáció Moszkvában, amelyik a Surgutneftegassal tárgyal" - közölte a Mol szóvivője az MTI-vel az orosz Vedomosztyi hírére reagálva.

A lap csütörtöki számában arról írt a Molhoz és az orosz energiaügyi minisztériumhoz közelálló forrásokra hivatkozva, hogy a Mol Nyrt. ajánlatot tett a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) orosz konszernnek a Molban birtokolt részvénycsomagja megvásárlására, a kérdéssel most a két ország kormányainak szintjén foglalkoznak.

A Mol szóvivője emlékeztetett Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a múlt héten a Reutersnek adott nyilatkozatára, amelyben elmondta: „Amíg nem látjuk tisztán ennek a részvénycsomagnak a sorsát, (például a Surgutneftegas szándékait), nem látok lehetőséget arra, hogy tárgyaljunk a MOL és a Surgut közötti stratégiai együttműködésről. Ez a Mol igazgatóságának és stakeholdereinek (összes érintettjének) - a velük folytatott megbeszéléseken alapuló - álláspontja.”

Az üggyel kapcsolatban Szollár Domokos kományszóvivő leszögezte: a magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése.

Legutóbb az Orosz-Magyar Gazdasági Vegyesbizottság ülésén is tolmácsolta ezt az orosz kormánynak.

A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön újságírók előtt kacsának minősítette, hogy a két ország kormányainak szintjén foglalkoznak azzal, hogy a Mol Nyrt. ajánlatot tett a Surgutneftegas orosz konszernnek a Molban birtokolt részvénycsomagja megvásárlására.

A Vedomosztyi forrásai szerint orosz állami tisztségviselők megvitatták a kérdést a magyar féllel két hete, a kétoldalú kormányközi gazdasági vegyes bizottság ülésén, s arról volt szó, hogy szerdán Moszkvába érkezik a Mol küldöttsége a tárgyalások folytatására. A delegáció érkezését moszkvai magyar diplomáciai körök csütörtökön nem tudták megerősíteni, de azt mondták, nem feltétlenül kellene tudniuk róla.

A Vedomosztyi felidézte, hogy a Surgut az osztrák ÖMV állami energetikai konszerntől vette meg tavaly tavasszal a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját 1,4 milliárd euróért, az akkori részvényárfolyam közel duplájáért. Az ÖMV azért adta el a pakettet - írta a lap -, "mert nem sikerült együttműködést kialakítania a Mollal, de Vlagyimir Bogdanov, a Surgutneftegas vezérigazgatója arra számított, hogy az üzlet hosszú távú, kölcsönösen előnyös együttműködés kezdete lesz". Reményei azonban nem teljesültek.

"Magyarországon már a részvények váratlan megvásárlását is barátságtalan és gyanús lépésnek tekintették, a Mol minden lehetséges módon szembeszegült az új részvényessel, s politikusok arról beszéltek, hogy Oroszország ezzel kísérletet tett a gázvezetékekhez való hozzáférésre. A Mol mindössze kétmillió tonna kőolajat termel ki, és öt kőolaj-feldolgozó üzemmel bír, de legértékesebb vagyona a magyarországi gázszállítási rendszer" - írta a lap.

"A Surgut nem kapott közvetlen utasítást a vásárlásra, de az üzletet természetesen megvitatták legmagasabb szinten is" - idézett a lap orosz kormányforrásokat.

A Vedomosztyi hozzátette: forrásai nem adtak magyarázatot arra, miért kész most a Surgutneftegas és Oroszország tárgyalásokba bocsátkozni. Egy magyar üzletembertől azonban úgy tudja a lap, hogy a Surgutneftegas a részvénycsomag eladásáért cserébe támogatást akar kapni egyéb európai vagyontárgyak vásárlásához.

A Vedomosztyinak az orosz energiaügyi minisztériumhoz közelálló forrás azt mondta, hogy az orosz politikai vezetés korábbi magyar sajtóértesülésekkel ellentétben nem ellenzi a részvények eladását a Molnak, s úgy ítéli meg, hogy a Surgutneftegasnak kell erről eldönteni. Az illető szerint részletekről még nem volt szó, de a lap két magyar üzletembertől úgy értesült, hogy a Mol éppen annyit akar fizetni a csomagért, amennyiért azt a Surgutneftegas vette, vagyis 1,4 milliárd dollárt, és szerdán éppen ennyi is volt a csomag tőzsdei értéke.

A Surgutneftegas Oroszország leggazdagabb cége: októberben 21 milliárd dollár tartalékkal rendelkezett, miközben a Vedomosztyi szerint a Gazprom tartalékai mindössze 9,5 milliárdot tesznek ki. A konszernnek sokszor javasolták, hogy fektesse be pénzét, de Bogdanov mindössze kétszer próbálkozott: meg akarta venni az orosz államtól a Slavneft társaságot, de az utolsó pillanatban visszavonta pályázatát, és megvásárolta a Mol részvénycsomagját. Az utóbbival kapcsolatban olyan találgatások voltak, hogy magas szinten valakik rá akarják tenni a kezüket a konszern pénzére, s a hírek szerint Mol-csomag megvétele afféle pénzmentési akció volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.