BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre jól hasít a Toyota

Januárban az előző évhez képest 15,3 százalékkal több gépkocsit értékesített a világ legnagyobb autógyára.

Januárban a Toyota 537 454 autót értékesített világszerte, ez 15,3 százalékos emelkedés az előző év első hónapjához képest. Japánban az eladások 45,3 százalékkal növekedtek, külföldön 8,8 százalékkal több Toyota talált gazdára – idézi a cég közlését az AFP.

2010 első hónapjában a termelés világszerte 55,8 százalékkal növekedett 2009 januárjához képest. Ugyanakkor a japán autógyár teljesítménye szinte biztosan romlik majd a következő hónapokban, hiszen februárban már érzékelhető lesz a 8,7 milliós visszahívási akció negatív eredményt.

Ezt vetíti előre, hogy az Egyesült Államokban az Autodata információi szerint 3,8 százalékponttal, 14,1 százalékra csökkent a cég részesedése januárban. 15,8 százalékkal kevesebb Toyota talált gazdára az Egyesült Államokban, 1999 januárja óta ez volt az első alkalom, hogy az eladások száma 100 ezer alá esett vissza.

A cég elnöke, Akio Toyoda holnap számol be az amerikai Kongresszus illetékes bizottsága előtt a nyolc modell visszahívásával kapcsolatos fejleményekről. A japán autógyár elnöke sokáig állította, hogy nem jelenik meg a képviselők előtt, mostanra azonban a közvélemény nyomására változtatott álláspontján. A Toyota imázsát várhatóan tovább rontja majd, hogy – mint arról tegnap beszámoltunk – nem csak hogy tudott a most visszahívást indukáló problémáról, de takarékoskodott is azzal, hogy csökkentette annak súlyát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.