BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Oroszok: a magyarok örök félelme" - Die Presse a Szurgut-ügyről

Oroszok: a magyarok örök félelme címmel közölt cikket a pénteki Die Presse a Mol és a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) közötti állítólagos tárgyalásokról.

Egyszer már közrejátszottak az osztrákok abban, hogy "oroszellenes érzelmek" éledjenek fel a magyarokban - írta értékelő elemekkel ellátott tudósításában a konzervatív osztrák napilap. Felidézte, hogy 2000-2001-ben a Vienna Capital Partners leányvállalata egy orosz bankkal és a Gazprom egyik leányvállalatával közösen vette át a Borsodchem irányítását. "Magyarországon máris a szovjet korszak reneszánszát festették a falra, de az oroszok nem jöttek, a Borsodchem és a Tiszai Vegyi Kombinát egyesülését az akkor még állami tulajdonú Mol megakadályozta" - írta.

Most ismét van okuk a magyaroknak az osztrákokat hibáztatni az oroszoktól való félelmük újjáéledéséért: az OMV éppen az oroszoknak adta el Mol-részesedését, miután meghiúsult a magyar vetélytárs átvételének kísérlete. Az együttműködés a Surgutneftegasszal nem volt a Mol ízlése szerint való. A magyarok azt gyanították, hogy a moszkvai kormány áll az orosz vállalat mögött - olvasható a lapban.

Csütörtökön megint volt okuk a magyaroknak az izgatottságra - folytatódott a cikk. A Vedomosztyi című orosz lap azt írta, hogy a Mol vissza akarja vásárolni a Surgutneftegastól a részvényeit és hogy erről a két kormány illetékesei tárgyalnak egymással.

Semmi sem mutatja jobban a magyarok idegességét, mint az erre következő csütörtöki cáfolatok sorozata - vélekedett a Die Presse. Beszámolt róla: Katona Tamás államtitkár kacsának minősítette, hogy a két kormány foglalkozna a témával, Szollár Domokos kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány tiszteletben tartja a Mol függetlenség megőrzését célzó stratégiáját. Egy Mol-szóvivő azt mondta, nem tárgyal küldöttség Moszkvában a Surgutneftegasszal. "Sehol egy nyilatkozat arról, hogy a Mol visszavásárlást fontolgat-e vagy sem" - fűzte hozzá az osztrák lap. Az orosz céget ismertetve többek között azt írta: a negyedik legnagyobb, egyben a leggazdagabb orosz olajtársaság. A tavalyi év első kilenc hónapjában 90,4 milliárd rubel nyereséget könyvelt el és az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 23 vállalkozás társalapítója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.