BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spórolnak a költözködők

Érzékenyen érintette a válság a hazai költöztetőcégek többségét, az ingatlanpiaci bénultság miatt látványosan megcsappant ugyanis a lakásukat elcserélők száma, a megrendelők közül pedig egyre többen választják a spórolós „csináld magad” megoldásokat. Az irodai, intézményi mozgásokat viszont kevésbé fogta vissza a recesszió, ezért az erre a szegmensre specializálódott cégeknek sikerült elég jól átvészelniük az elmúlt időszakot.

A felfelé kúszó költségek miatt sokan elvéreznek a piaci versenyben – mondta lapunknak Zupkó István, a Fősped Tehertaxi Kft. egyik ügyvezetője. Mint hozzátette: sok konkurensük azért hagyott fel az üzlettel, mert képtelen volt kitermelni a magas árakat, díjakat. Egyre drágább a teherautók beszerzése, üzemeltetése, van, aki számára megfizethetetlenek a behajtási díjak. Budapest területén belül például egy nagy, 3,5 tonnás jármű behajtási engedélye elérheti az évi félmillió forintot. A parkolási övezetekben a költöztetőcégnek ugyanúgy ki kell fizetnie a díjat, mint a többi autósnak. Több százezerre rúgnak a különféle biztosítások is. Ugyancsak tetemes tétel az autópályadíj, ha a főváros határain túlra szól a megbízás. Ha pedig külföldre kell vinni a csomagokat, mindezt tetézik a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges engedélyek. „Ezek a költségek megölik a fuvarozást” – fogalmazott Zupkó István.

A közepes méretűnek minősülő Fősped sem úszta meg veszteségek nélkül a múlt évet. A lakossági megrendelések tavaly megfeleződtek, és nagyot estek a házhoz szállítások is. Úgy tűnik, az ilyen, 8-10 ezer forintos kiadásokon is igyekeznek spórolni az emberek, inkább baráti segítséggel cipelik haza a vásárolt bútort, frizsidert. Nagyobb feladatot – és bevételt – jelentenek az intézményi megrendelések, ezért is indulnak rendszeresen a közbeszerzési pályázatokon, és évi három-négy kiírást sikerül is elnyerniük. Az ilyen nagy munkák között említette az ügyvezető a Semmelweis Egyetem könyvtárának átköltöztetését.

A Dalmatrans tulajdonos-ügyvezetője, Dalmadi Károly tapasztalatai szerint, aki ma költözik, az többnyire nagyobból kisebb lakásba hurcolkodik át. A lakosság spórolási szándéka egyértelmű: többnyire ki-ki maga csomagol, s a kisebb darabokat sem a költöztetővel vitetik át a másik lakásba. Bár az ügyvezető úgy véli, olcsón dolgoznak, mégsem sikerült még közbeszerzésen nyerniük. Mivel a költöztetési megbízások nem fedik le a kapacitásaikat – „tavaly és az idén is voltak olyan napok, amikor meg sem csörrent a telefon” –, különféle egyéb fuvarozási feladatokat is elvállalnak. Van néhány rendszeres megbízójuk, például egy nemzetközi üzletberendező cég, illetve egy biztonságtechnikai vállalkozás is az állandó partnereik közé tartozik. Dalmadi Károly úgy látja, felhígult a szakma az utóbbi időben. Egyre többen nyergelnek át a költöztetésre olyanok, akiknek megszűnt a munkája. Emiatt a sok egyéb nehézség mellett a felduzzadt konkurenciával is nap mint nap meg kell küzdeniük.

Ugyanezt a problémát említette Ujvári Gergely, az Intermédia-Trans Bt. tulajdonosa. Mint mondta: ma boldog-boldogtalan vesz egy teherautót, és elkezd költöztetni mindenféle szakmai felkészültség, tapasztalat nélkül. Szerinte ha nem is oktatják, de szakma ez is, több évig kell tanulni, gyakorolni, hogy meglegyen a kellő ismeret. Megrendeléseik vannak, de érezhető a visszaesés. A lakossági ügyfelek mellett iskolákat, kórházakat, szállodákat látnak el bútorral, irodákat telepítenek át. Egyik nagy munkájuk volt a közelmúltban a MÁV-székház átköltöztetése.

A szakma nagyobb szereplői közé tartozik a Budateher Kft., amelynek tavalyi eredményein egyáltalán nem érződik a válság hatása. A tisztán a költöztetéshez kapcsolódó bevételei a 2008-as közel 155 millió forintról 200 millióra nőttek. Susszer Zoltán, a cég tulajdonosainak képviselője szerint ebben elsősorban az játszik szerepet, hogy az utóbbi években az irodaházak áttelepítésére specializálódtak, s ehhez vonalkód-leolvasó költöztetési rendszert is kidolgoztak. Ennek – valamint a szakmában egyedüliként elnyert minősített közbeszerzői ajánlattevői címnek – köszönhetően számos pályázaton nyertek, s több állandó partnerük is van, így például a K&H Bank és a Magyar Posta. Azt azonban érzik, hogy a cégek egyre erősebben törekednek a racionalizálásra, az igények ésszerűsítésére: az egyik rendszeres pénzintézeti megrendelőjük számára 2009 előtt még havi hatmilliós anyagmozgatási forgalmat bonyolítottak le, tavaly viszont ez a tétel négymillióra csökkent.

Sokan költöznek külföldre

A nagyobb piaci szereplőket reprezentálja az Euromove Kft., amely tagja a nemzetközi költöztetőket tömörítő szervezetnek, a Makösznek is.

Deák Adrienne tulajdonos-ügyvezető igazgató szerint a piacon tavaly 10 százalékos visszaesést tapasztaltak. Itthon egyértelműen az a trend volt megfigyelhető, hogy erősödött a kifelé irányuló mozgás. Külföldi cégek és magánemberek hazaköltöztetésében vettek részt, emellett megnőtt a kitelepülni szándékozó magyarok száma.

Egyebek között Ausztráliába, Amerikába költöztettek magyarokat, de Norvégiában munkát vállaló orvosok is voltak az ügyfeleik között.

Deák Adrienne tulajdonos-ügyvezető igazgató szerint a piacon tavaly 10 százalékos visszaesést tapasztaltak. Itthon egyértelműen az a trend volt megfigyelhető, hogy erősödött a kifelé irányuló mozgás. Külföldi cégek és magánemberek hazaköltöztetésében vettek részt, emellett megnőtt a kitelepülni szándékozó magyarok száma.

Egyebek között Ausztráliába, Amerikába költöztettek magyarokat, de Norvégiában munkát vállaló orvosok is voltak az ügyfeleik között. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.