BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet adott el a Dell, mégis kevesebbet keresett

A Dell, a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártója, 6 százalékos nyereségcsökkenést könyvelt el az ez év január 29-vel zárult három hónapban, noha az értékesítési forgalma növekedett.

A nettó profit összege 334 millió dollár volt, az egy évvel korábbi időszakban feljegyzett 351 millió dollárral szemben. A 6 százalékos csökkenés bejelentésének hatására csökkent a Dell részvényeinek árfolyama. Ugyanakkor a személyi számítógépek értékesítése 29 százalékkal nőtt a negyedév során, igaz, a fogyasztók nagyobb rétege választotta az olcsóbb típusokat. Ennek hatására a korábbi 18 százalékról 17,4 százalékra csökkent a profit aránya az árbevételhez képest.

A profit csökkenése ellenére az amerikai cégcsoport eredményei meghaladták a várakozásokat. A Dell árbevétele a negyedévében 11 százalékkal nőtt és 14,9 milliárd dollárt ért el. A teljes pénzügyi évben a cég profitja 42 százalékkal, 1,4 milliárd dollárra csökkent, a forgalom 13 százalékkal maradt az előző év teljesítménye alatt.

Michael Dell vezérigazgató az AP-nek úgy nyilatkozott: az év végi javulás részben a vállalatvezetőknek köszönhető, akik a pénzügyi év végén elköltik a még felhasználható forrásokat. Ezt azonban cáfolja, hogy a kereslet januárban sem csökkent, ami igazolhatja a Dell előrejelzését, miszerint a Windows 7 érkezése fellendíti az üzletágat.

Tegnap a Hewlett-Packard számolt be hasonló trendről: a rivális a karácsonyi forgalomnak köszönhetően 25 százalékkal növelte profitját. A PC-gyártó felfelé modósította a pénzügyi évre vonatkozó kilátásait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.