BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Google vs. Kína - A birodalom visszavág

A Google ma bejelentette, hogy megszünteti a kínai oldalán található keresési eredmények cenzúrázást, Kína pedig máris visszavágott az amerikai óriáscégnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Google megszüntette a cenzúrát a kínai oldalon és a szabadon használható hongkongi keresőjére irányítja át a kínai felhasználókat. Kína már elítélte a döntést és a The New York Times szerint válaszlépést is tett.

A kommunista ország mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a felhasználók átugrását a hongkongi weboldalra. Ezen kívül az állami irányítású mobilcégek is megkezdték az akciókat a Google ellen: a China Mobile és a China Unicom is lecserélte alapértelmezett keresőjét az incidens után. A névtelenül nyilatkozó elemzők szerint a Google akár kínai reklámbevételeit is kockáztathatja a mai lépésével.

Peking egyébként akár a teljes kínai Google keresést is leállíthatja azzal, hogy blokkolja az alapoldalhoz a Google.cn-hez való hozzáférést. Ugyanakkor a Marbridge Consulting elemzője szerint a kínai kormány számára nem lenne tanácsos megtenni ezt a radikális lépést, mivel ezzel maga ellen fordítaná a felhasználókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.