BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heathrow vezet - Íme, a legdrágább ipari ingatlan helyszínek

Egy váratlan fogyasztói keresletcsökkenést követően a kereskedelmi ipari területek bérleti díjai átlagosan 5,5 százalékkal csökkentek 2009-ben. A Cushman & Wakefield "Ipari ingatlanok világszerte" című kutatása szerint 15 éve most először, a világ összes táján csökkentek a bérleti díjak.

Az ipari ingatlanok bérleti díja a gazdasági teljesítmény legfőbb mutatója, mely szorosan kapcsolódik a gyártás és a fogyasztás iránti kereslethez. A Cushman & Wakefield szakemberei a bérleti díjak növekedésére számítanak az év vége felé, melyet leginkább a globális export gyors fellendülése idéz elő.

A világ 49 legdrágább ipari ingatlan helyszíneinek rangsorolásában továbbra is a londoni Heathrow repülőtér körüli terület a legdrágább, 200 euró/négyzetméter éves összes bérlői költséggel, mely egyharmaddal múlja felül Tokiót, ahol az összes bérlői költség évente átlagban 152 euró/négyzetméter. A harmadik helyen Hong Kong áll 146 euró/négyzetméter átlag éves összes bérlői költséggel.

Csupán néhány lokáció van a világon, ahol növekedtek a bérleti díjak, leginkább az elsődleges kínálat hiánya illetve a logisztikai területek rugalmas kondíciói hatására. Az európai ipari ingatlanok bérleti díjainak teljesítménye ellentétesen alakult, Nyugat-Európában csupán 3 százalékos csökkenéssel, valamint Közép-Kelet Európában, ahol 12 százalékos csökkenést mértek az év során. A balti államokban, Lettországban, Litvániában és Észtországban egyaránt több mint 30 százalékkal csökkentek a bérleti díjak, míg a nagyobb, gyártóiparral rendelkező országokban, mint Oroszország és Ukrajna csak 21 és 22 százalékkal csökkentek a bérleti díjak.A bérleti díjak Nyugat-Európán belül Írországban csökkentek a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal.

Magyarország a kutatás szerint idén a 42. helyen áll. Ez a tavalyi évhez képest 3 helyezéssel jobb eredmény, mely a világ más országaiban is végbement drasztikus bérleti díj csökkenéssel magyarázható.

Forgách Emese a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlan tanácsadója hozzáfűzte: "Az ipari ingatlanpiac tavaly két kiemelkedő eredményt hozott: eddig soha nem látott magasságokba szökő üresedést, mely az év közepére elérte a 22,34 százalékot és hatása bérleti díj csökkenéshez vezetett,  és az utolsó negyedévben rekord mennyiségű, 194,000 négyzetméter bérbeadást, melynek több mint 65 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki."

Tarró Emília a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlan tanácsadója hozzáfűzte: "Mivel a közeljövőben spekulatív, új építések nem várhatóak, az üresedési ráta fokozatos csökkenésére számítunk. A 2010-es év a bérleti díjakat illetően a stagnálás éve lesz. Az üres területek folyamatos csökkenésével a 2011-es évben a bérleti díjak enyhe növekedése várható."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.