BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az érintőkijelzős mobil a sztár, de csak 30 ezer forint alatt

Robbanás előtt áll az érintőképernyős mobiltelefonok piaca idehaza; a mobilozók közel 40 százaléka saját bevallása szerint érintőkijelzős telefont választ majd következő készülékének, ha teheti – derült ki az Ipsos online kutatásából.

A felmérés eredményeit Pintér Róbert, az Ipsos online stratégiai igazgatója ismertette a 2010. április 8-án megrendezett első „iPhone vs Android” konferencián. Bár egyelőre csak mintegy 100-200 ezer embernek van idehaza csúcskategóriának számító érintőkijelzős okostelefonja – mint amilyen az iPhone, az Androidos készülékek, a Blackberry, vagy a HTC – a nemzetközi trendek és a hazai adatok is azt mutatják, hogy jelentős térnyerés előtt állnak az okostelefonok.

A legfejlettebb piacokon várhatóan öt éven belül az összes eladott mobil okostelefon lesz. Szintén öt éven belül várható, hogy többen fognak a világon mobiltelefonon internetezni, mint számítógépen. Ehhez az egyre gyorsabban terjedő okostelefonok adják a muníciót.

A hazai felhasználókat azonban nem a telefon operációs rendszere érdekli igazán, 75 százalékuk nem is tudja mi fut a telefonján. Számukra – érthető okokból – a használhatóságon van a hangsúly. A közeljövőben emiatt várható, hogy a készülékgyártók és a mobiltelefon szolgáltatók a mobil platformokat is márkázottan kommunikálják majd idehaza, mivel egyre fontosabbá válik, hogy milyen telefonunk van, Symbianos, Androidos, Windows Mobile-os vagy iPhone.

Az újfajta, okostelefonokra jellemző alkalmazásmódok még nem terjedtek el – mint amilyen a böngészés, levelezés, alkalmazások letöltése, könyvolvasás, RSS, blogolás. Ezeket jelenleg csupán az emberek kevesebb, mint 10 százaléka használja heti rendszerességgel, azonban fokozatos térnyerésük várható, ahogy az alkalmazások letöltését lehetővé tévő platformokat használó okostelefonok elterjednek.

Az átlag mobiltelefon előfizetők ezt az egész folyamatot az érintőképernyős telefonok megjelenésével azonosítják leginkább és azzal a dilemmával, hogy érintős vagy nyomógombos telefont vásároljanak-e, ha eljön a csere ideje. Az okos telefonokra való átváltás idehaza is elkezdődött, igen sokan – a felhasználók 40 százaléka – érintőkijelzős telefont választ legközelebb, ha megteheti.

A telefonok átlagos 1-3 éves lecserélődési idejével számolva tehát hamarosan tömegével vesznek majd minket körbe az érintőképernyős okos telefonok. Az érintőkijelzős okos telefonok magyarországi elterjedésére azonban alapvető hatással lesz a készülékek árazása, jelenleg ugyanis az előfizetők kétharmada 30 ezer forintnál nem hajlandó többet adni egy új mobiltelefonért. Egyelőre tehát az olcsóbb, egyszerűbb készülékek térnyerése várható.
ra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.