BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Chipgyártókra csapott le az EU

Az Európai Bizottság kartellezés miatt összesen 331,3 millió eurós bírságot szabott ki kilenc chipgyártóra.

A döntés nyomán dollármilliós büntetést kell fizetnie tíz jelentős chipgyártónak, ezek a Samsung, az Infineon, a Hynix, az Elpida, az NEC, a Mitsubishi, a Hitachi, a Toshiba és a Nanya - írja a New York Times.

Az összesen 331,3 milliós eurós bírságot oroszlánrészét a Samsung és az Infineon kapta. A piacvezető koreai cég 145,7 milli eurót, német riválisa pedig 56,7 millió eurót kénytelen fizetni. A kartellt elsőként jelentő amerikai Micron nem kapott büntetést.

Az Európai Bizottság azért döntött a bírság kiszabása mellett, mert bizonyítva látta, hogy a megnevezett cégek egyeztették áraikat az európai piacon. Joaquín Almunia, az EU piaci versenyért felelős biztosa szerint az új kartell ellenes szabályok segítségével felgyorsulhatnak a jövőbeni kartellekkel kapcsolatos nyomozások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.