BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Energiaügyekben analfabéták vagyunk

A magyar lakosság abszolút tájékozatlan az energiaügyeiben, nemcsak azt nem tudja, hogy mennyit fogyaszt és fizet, de nem ismeri a lehetőségeit sem a költségeinek csökkentésére – legalábbis ez derül ki az energiainfo.hu internetes portál és a Forsense közvélemény-kutató közös felméréséből.

A megkérdezettek 33 százaléka ugyan elgondolkodott már energiahatékonysági beruházáson, költeni azonban nem hajlandóak rá. Azoknak az aránya viszont, akik legalább 500 ezer forintot szánnak ilyen beruházásra, mindössze 10 százalék.

A felmérés tanúsága szerint a megújuló energiát mind a lakosság, mind pedig az energiaszakma is támogatja. Azok a háztartási fogyasztók azonban, akik egyáltalán hajlandók lennének többet fizetni érte, mindössze 5-10 százalékkal nagyobb költséget viselnének el a megújuló energiák támogatására.

Erősen megosztott a magyar energiaipari közvélemény az ágazat privatizációjának és megnyitásának megítélésében is. A kérdezettek 19 százaléka szerint egyáltalán nem volt sikeres a piacnyitás, mindössze 8 százalék mondta azt, hogy elégedett vele.

Az állami szerepvállalást a lakosság nagyobb arányban támogatta, de még a szakmai válaszadók 6 százaléka is úgy vélte, hogy az állami szerepvállalásnak meghatározónak kell lennie. A szakma 36 százaléka azt szorgalmazná, hogy a háztartási fogyasztókat tekintve az állam tartsa meg közvetlen befolyását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.