BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két kútból is folyik az olaj a Mexikói-öbölben

A CNBC tudósítása szerint a BP által üzemeltetett, felrobbant olajkúton kívül egy másik helyen is a tengerbe szivárog az olaj a Mexikói-öböl térségében.

A CNBC egy légifelvételre hivatkozva adta hírül, hogy egy második, szivárgó olajkutat észleltek a Mexikói-öbölben. Az amerikai belügyminisztérium megerősítette a hírt, és mint kiderült, a Taylor Energy kútjából naponta körülbelül egyharmad hordónyi olaj ömlik a tengerbe.

A szivárgás tehát igen gyenge, csakhogy az energetikai cég a TIME szerint közölte: az Ocean Saratoga nevű egységből 2004 óta folyamatosan ömlik az olaj, a vállalat azóta sikertelenül próbálja megakadályozni a szivárgást. Ez a tengeri olajkutat még az Iván hurrikán nyomán keletkezett földcsuszamlás semmisítette meg hat évvel ezelőtt. A Taylor Energy egyúttal hozzátette: a bemutatott felvételek – amelyeken a magasból is jól látszik a tengerbe ömlő olaj – megtévesztőek, mivel készítésükkor éppen a helyszínen dolgoztak a szakértők, irányított manőverről volt tehát szó.

A TIME magazin szerint a most felfedezett, lassan szivárgó kút kapcsán a kérdés az, mennyi ideig szennyezheti a környezetet egy olajkút, tekintve, hogy az elmúlt hat év alatt mintegy 115 833 liter ömölhetett a tengerbe ebből a forrásból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.