BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom "megfúrná" a Nabuccot

A Gazprom orosz gázóriás fel akarja számolni az eurómilliárdokba kerülő Nabucco csővezeték-projektet azzal, hogy ajánlatot tesz az egyik fontos résztvevőnek – írja a Handelsblatt.

A világ legnagyobb gázkonszernje számára a tervezett csővezeték régóta bosszúságot okoz. Az ugyanis a gázt a Kaszpi-térségbeli versenytársaktól Dél-Európán keresztül juttatná el Nyugatra, és így függetlenítené Európát az Oroszországtól származó importtól. A Handelsblatt német üzleti lap értesülései szerint az oroszok most tisztességtelen ajánlatot tettek az RWE konszernnek, a Nabucco egyik résztvevőnek. Eszerint az RWE részesedéshez jutna a Déli Áramlat rivális csővezetékben, amely a Gazprom-projektje.

A Handelsblatt úgy tudja, az ajánlat létezését több, a tárgyalásokba beavatott személy megerősítette, hivatalosan azonban a vállalatok nem nyilatkoztak az ügyben. Amennyiben az RWE elfogadná az ajánlatra, a Nabucco esélyei nullára redukálódnának, mivel vélhetően a többi, a projektben résztvevő partner is követné az RWE példáját. A konszern azonban még habozik - írja a Handelsblatt, amely szerint a Gazprom a Déli Áramlat révén diverzifikálni akarja az orosz földgáz Európába tartó szállítási útvonalait. Az oroszoknak az a célja, hogy csökkentsék a két tranzitország, Fehéroroszország és Ukrajna jelentőségét.

A Handelsblatt értesülései szerint Alekszandr Medvegyev, a Gazprom helyettes elnök-vezérigazgatója felvette a kapcsolatot Leonhard Birnbaummal, az RWE stratégiai kérdésekben illetékes igazgatójával, hogy megnyerje őt a Déli Áramlatnak. Az RWE egyelőre nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a Handelsblatt értesülését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.