BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klónok teje kerülhetett a polcokra

Klónozott tehén utódjának teje kerülhetett forgalomba Nagy-Britanniában, miközben tavaly már Skóciában hamburgerben végezhette egy klónmarha húsa. Az esetet a brit élelmiszerbiztonsági hivatal (FSA) vizsgálja.

Két, az USA-ban klónozott tehén Nagy-Britanniában született embrióiból felhizlalt szarvasmarhát vágtak le ez idáig, de a második húsát az FSA nem engedte forgalomba hozni. Az első, 2006 decemberében született és tavaly júliusban vágóhídra került állat húsa a polcokra került és minden bizonnyal valaki meg is vásárolta azt – egyes értesülések szerint Skóciában. A másodiknál, amelyet a közelmúltban dolgoztak fel, a hatóság határozottan lépett fel és nem engedélyezte a forgalomba hozatalt. Arra hivatkoznak, hogy – jóllehet nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy az egészséges klónoktól vagy azok leszármazottaitól származó termékek fogyasztása egészségügyi kockázattal jár – ezek új élelmiszereknek minősülnek és piacra kerülésük előtt kötelező engedélyeztetni azokat.

Senki nem fordult azonban ilyen engedélyért ez idáig az FSA-hoz, miközben a robbant az újabb hír, mely szerint klónozott tehén utódjának tejét forgalmazza egy brit gazda. Az élelmiszerbiztonsági hivatal közleményében azt írja, egyelőre nem tudható, vajon tényleg az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek közé került-e a klónutód tehén teje – az FSA vizsgálata továbbra is folyik. Hivatalosan azonban, még ha forgalmazza is a gazda a kérdéses tejtermékeket, nem követ el európai uniós jogsértést. A közösségi szabályozás ugyanis csak a klónozott állatokról mondja ki, hogy az azokból előállított termékek árusítása engedélyhez kötött. Ez az előírás a klónozott állat utódjára nem vonatkozik. Az Európai Bizottság egy szóvivője meg is erősítette ezt – olvasható az Euobserver.com cikkében. A jelenlegi szabályozás mellett tehát nem tudható, mennyi, valamilyen klónozott állat utódjától származó termék kapható az Unióban. Egyedül az a biztos, hogy közvetlenül klónozott jószágból előállított élelmiszer nem került forgalomba, ilyen engedélyért ugyanis nem folyamodott senki ez idáig.

Az Európai Parlament (EP) júliusi szavazásán a képviselők a klónozott állatokból és azok utódaiból előállított hús- és tejtermékek tiltása mellett döntöttek. „Noha ezeknek a termékeknek egészségbiztonsági kockázatai nem ismeretesek, az eljárás több kérdést is felvet az állatok biztonsága, a biológiai sokféleség csökkentése kapcsán, csakúgy, mint etikai megfontolásokból” – nyilatkozta a francia liberális EP-képviselő, Corinne Lepage a voksolást megelőzően. A témával az unió tagállamai a nyári szünetet követően újból foglalkoznak majd, az EP-képviselők ugyanis külön szabályozást szorgalmaznak a klónozásra valamint a klónozott állatokból és utódaikból előállított termékek forgalomba hozatalára. Az Európai Bizottságnak ez év végéig kell elkészítenie jelentését a klónozás témakörében, felhasználva a legújabb tudományos ajánlásokat, amelyek alapján javaslatot tehet további teendőkre.

Világgazdaság Online-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.