BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországon még a luxushotelek értéke is csökkent

Másfél év csökkenés után világszerte emelkedtek a szállodai árak átlagban két százalékkal, de nálunk a válság miatt európai összehasonlításban még mindig olcsón lehet hotelben aludni.

Egy angol felmérés szerint Magyarországon kifejezetten olcsók a szállodai szobák. Bár első hallásra ez kedvező, az alacsony ár a rossz gazdasági helyzet okozta kényszer eredménye - így látja a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Erdei Tamás azt mondja: egy szálloda értékét az ár mellett a szoba kihasználtsága határozza meg, nálunk viszont negyven európai ország összehasonlításában ez a mutató nagyon kedvezőtlen.

A szállodáink teljesítménye a legalsó régióban található, például Prágához képest mintegy húsz, Béccsel összehasonlítva ötven százalékkal maradnak el a budapesti szállodák.

Erdei Tamás hozzátette, míg Bécsben 91, Prágában pedig 74 eurót kellett átlagosan fizetni éjszakánként egy-egy hotelszobáért az év első felében, addig nálunk csak 62 eurót. A szobafoglaltságban is hasonlóak az eltérések. A szövetség elnöke hozzátette: bár a nyomott árak a magyar turistáknak kedvezőek lennének, ez csak elméletben van így, mert - főként az üdülési csekk megadóztatása miatt - nagyon leszűkült a fizetőképes hazai kereslet.

A nyomott hotelszobaárak az ingatlanpiacra is kedvezőtlen hatással vannak - ez tapasztalja Balla Ákos, egy nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég üzletágvezetője. A szakember azt mondja: még a luxushotelek értéke is csökkent. Minden szinten tapasztalható a válság, még az ötcsillagos szállodák kihasználtsága is lement 40-60 százalékról 30-40 százalékra. Budapesten 30-40 százalékkal csökkent a szállodák értéke.

A Magyar Szállodaszövetség még áprilisban cselekvési tervet tett le a kormány asztalára a turizmus fellendítésére. Azért is lobbiznak, hogy az üdülési csekk ismét adómentes legyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.