BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlagfű: milliárdokra rúgnak a költségek

Meghaladta az 5,4 milliárd forintot tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által az allergia elleni gyógyszerek árához nyújtott támogatás. Az egészségügyért felelős államtitkárság becslése szerint ebből 387,6 millió forintot költhettek a parlagfű okozta szénanáthás tünetek kezelésére (a tb 35 százalékkal támogatja ezen orvosságok árát, korábban ennek mértéke 70, sőt 90 százalék volt), a betegek által fizetett térítési díj pedig meghaladta az egymilliárd forintot. Ezt arra alapozzák, hogy elsősorban a júliusi, augusztusi és szeptemberi allergia elleni készítmények vásárlása hozható összefüggésbe a parlagfűvel, a többit más allergének okozzák.
Hazánkban minden ötödik ember szenved allergiás megbetegedésben, s legtöbben a parlagfűre érzékenyek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azért építette ki 19 állomáson a pollenmonitorozást, hogy az egész országot lefedje és heti pollenjelentést adjon közre. Azzal is ösztönzik az embereket környezetük tisztán tartására, hogy a gyommentes házakat „Parlagfűmentes ház” matricával jelölik meg, eddig az önkormányzatok fele, 1556 település csatlakozott az akcióhoz, s 67 ezer matricát ragasztottak ki. A Nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram keretében pedig összehangolt felvilágosítás folyik a régiókban – tájékoztatott az egészségügyi államtitkárság.
Sok megyében repülőgépről készített fotókon rögzítik a parlagfüves területeket, még sincs jelentős előrelépés az irtásban. Ugyanis hiába irtja ki valaki a földjéről a gyomot, ha a szomszédjában lévő gazda rá sem hederít – ez esetben garantált a folyamatos parlagfűfertőzés.
Javában tart a parlagfűszezon, s a sok eső miatt elburjánzott gyomnövény élete a fagyokig is kitarthat. Azért fontos az irtás, mert a fű pollenjeit 100 kilométerre is szétszórhatja a szél. S bár a parlagfüves területek tulajdonosaira akár ötmillió forintos bírságot is kiszabhatnak a hatóságok, tavaly mégis meghaladta a 700 ezer hektárt hazánkban az erősen fertőzött terület, s az idén sem számíthatunk jobbra. Összesített adat egyelőre nem áll rendelkezésre a különféle hatóságok által kiszabott büntetésekről. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.