BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Vodafone is árulhat itthon iPhone-t

A Vodafone hamarosan Magyarországon is forgalmazni kezdi az Apple új generációs okos telefonjait, az iPhone 3GS-t és az iPhone 4-et, miután a brit anyavállalat megállapodott az amerikai gyártóval arról, hogy további országokat vonhat be a készülék forgalmazásába. Mint korábban megírtuk, a Vodafone 2008 nyarán tíz országra már megszerezte a jogot, abba a csoportba azonban akkor Magyarország még nem tartozott bele. Nálunk – ugyancsak 2008 nyarán – a T-Mobile kezdhette árusítani az első 3G-s készülékeket. Ez utóbbi cég kétéves exkluzív értékesítési jogot kapott az Apple-től. Ennek lejártával nyílik meg a lehetőség a többi hazai szolgáltó számára. (A Telenornál a témával kapcsolatos megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk konkrét választ.)

Magyarország mellett a Vodafone Németországban és Hollandiában indíthatja el a közeljövőben az okos telefon forgalmazását. Hogy pontosan mikor, ezt a megállapodás szerint egyelőre nem kommunikálhatja a cég – válaszolták lapunk megkeresésére a magyarországi leányvállalatnál.

Az Apple eddig az egyetlen mobiltelefon-gyártó, amely exkluzív szerződéseket köt(ött) a szolgáltatókkal egy-egy országra. Az első modelleknél ennek még az volt a feltétele, hogy az operátoroknak az iPhone-ra visszavezethető forgalmukból bizonyos százalékot vissza kell juttatniuk az Apple-nek. A 3G-s iPhone-ok üzleti modelljében nagyobb súlyt helyeznek az alkalmazás-piactéren (AppStore) online elérhető alkalmazásokra.

Az Apple csak globális, illetve regionális szinten hoz nyilvánosságra pontos adatokat az eladott készülékek számáról, így a magyarországi mutatók hozzávetőlegesek. Információink szerint a legális piacon több tízezer iPhone-t adtak el itthon, a szám meghaladhatja az ötven-, de nem éri el a százezret.

Az viszont biztos, hogy manapság a hazai szolgáltatóknál is nagy ütemben fogynak az okos telefonok, s ez a legígéretesebb készülékszegmens világ- és Európa-szerte is. Az IDC piackutató legfrissebb felmérése szerint miközben Nyugat-Európában a teljes mobiltelefon-értékesítés az idei második negyedévben alig 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, okos telefonból 60 százalékkal több, 14,6 millió talált gazdára. Ma már az eladott készülékek egyharmada tartozik ebbe a kategóriába. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.