BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezárult az Interware-vétel

Lezárta legutóbbi magyarországi felvásárlási ügyletét a GTS Central Europe (CE), amelynek révén a GTS Hungaryhez került az itteni adatközponti szolgáltatói piac meghatározó cége, az Interware Zrt. Mint ismert, a régiós távközlési csoport ez év június elején állapodott meg az akvizícióról, amelyhez még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására is szükség volt. Ezt október elsején megkapták, a két társaság azonban a folyó üzleti év lezárásáig jogilag két önálló cégként működik tovább – mondta Pauer Pál, a GTS Hungary Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az integráció legkorábban a jövő év tavaszán valósulhat meg.

A 66 főt foglalkoztató, évi kétmilliárd forintot meghaladó bevételű Interware 1998 óta a magyar alternatív távközlési piac egyik meghatározó szereplője, amely szerverhosting-, kolokációs, internet- és vezetékestelefon-szolgáltatásokat kínál, főként üzleti ügyfelek számára. A két cég egyesülését követően a GTS Hungary teljes éves árbevétele várhatóan meghaladja majd a 17 milliárd forintot, adatközpontjainak összterülete pedig – figyelembe véve az ez évre tervezett további bővítéseket – közel megnégyszereződhet.

Az Interware-ügylet révén a hazai leányvállalat jóval erősebb pozícióba kerülhet az adatközponti szolgáltatói piacon, a jelenlegi 1600 négyzetméterre tehető közös szerverhosting-kapacitások a hazai piac 7,5 százalékát fedik le. Az idei további fejlesztések keretében mintegy 150 millió forintos beruházással bővül az egyik budapesti Interware-adatközpont. Saját meglévő budaörsi egységében pedig további 120 millió forintból 185 négyzetméterrel növeli a kapacitást.

A vételárat sem most, sem a tranzakció korábbi bejelentésekor nem kívánták nyilvánosságra hozni. Adam Sawicki, az anyacég vezérigazgatója lapunk kérdésére júniusban csak annyit jegyzett meg, hogy az ügylet finanszírozása nem okoz gondot az évi közel 400 millió eurós bevételű csoportnak, mivel a válság ellenére tavaly 86 millió eurós nyereséggel zárhatta az évet. Ennek nyomán jelentősen javított a cash flow pozícióján, ez ad kellő pénzügyi alapot az akvizíciókhoz is.

Az adatközponti szolgáltatások iránti egyre növekvő igényt látva a GTS csoport közel egy éve határozta el, hogy intenzív terjeszkedésbe kezd a közép-európai régió adatközponti piacán. A vállalat jelenleg 10 adatközpontot működtet 8 ezer négyzetméteren Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában, amelyek együttesen több mint 10 ezer vállalati szerver kiszolgálására alkalmasak. A magyar Interware mellett a romániai Datek, valamint a szlovák Dial Telecom közelmúltban lezajlott felvásárlása is a stratégia része, sőt Pauer Pál jelezte, hogy nyitottak további hasonló tranzakciókra Magyarországon is.

A hazai alternatív távközlési piac legnagyobb szereplőjének számító GTS Hungary anyacége, a GTS Central Europe két éve került amerikai magánbefektetői alapokból álló konzorcium tulajdonába. Tavaly a GTS CE árbevétele elérte a 384,5 millió eurót, az EBITDA pedig a 86 millió eurót. Az új tulajdonosok erőteljes változtatásokat akartak végrehajtani, mivel úgy látták, hogy az egyes leánycégek helyi szinten már kihozták magukból a maximumot. Ennek az átalakításnak a következménye lett a lakossági üzletág háttérbe szorulása, amely a csoporthoz tartozó más cégeknél vagy egyáltalán nem volt, vagy jóval kisebb jelentőséggel szerepelt, és azóta el is adták.

A hazai leánycég negyvenezer ügyfelének a többsége még lakossági. Ennek kapcsán az ügyvezető korábban már jelezte, ez a részleg eladó, de addig is tovább üzemeltetik. A figyelem már az idén is egyértelműen a céges szegmens felé fordul, beleértve a kis- és közepes vállalatokat, amelyeknek új, virtuális alapú vállalati szolgáltatásokat vezetett be tavasztól a GTS-Datanet. Ezek lényege, hogy az ügyfelek mind a szolgáltatás alapjául szolgáló szoftvereket, mind az azokat kiszolgáló hardvereket nem megvásárolják, hanem az interneten keresztül bérlik az erre specializálódott szolgáltatótól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.