BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobiltól a laptopig drágulhatnak a "kütyük"

Kína a hírek szerint tovább csökkenti a ritka földfémek exportját. A nyersanyagot felhasználó vállalatok már most óriás áremelkedést kénytelenek lenyelni és ha a folyamat tovább tart, új beszerzési piacok után kell nézniük.

Kína jelenleg a világ ritka földfém-termelésének több mint 90 százalékát adja, és az exportálható mennyiséget 2011-ben további 30 százalékkal készül csökkenteni - jelentette kedden a China Daily című lap, a pekingi kereskedelmi minisztérium neve elhallgatását kérő tisztségviselőjére hivatkozva. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint Peking célja, hogy a hazai piac számára tartsa meg a ritka földfém készleteket, vagyis a kvóta szigorításának célja nem az árak felhajtása.

A ritka földfémek ára három éve folyamatosan, félévente átlag 10 százalékkal emelkedik, de a piaci verseny miatt a kereskedők ennek az emelkedésnek csak töredékét háríthatják át a piacra – mondta a Világgazdaság Online-nak a ritka földfémekből készült mágnesek gyártására és forgalmazására szakosodott Euromagnet Kft. ügyvezetője. Stellek Ernő elmondta: csak az elmúlt évben 30 százalékkal emelkedett a kínai nyersanyag ára, amit a Kft. a megrendelt mennyiségek növelésével próbál ellensúlyozni. Az ügyvezető becslése szerint a vevők mintegy 15 százaléka fordult el a magasabb minőségű termékektől az áremelés miatt, és ha a tendencia folytatódik, a vállalatnak új beszerzési forrás után kell néznie.

A 100 milliós éves árbevételű Kft. az orosz és az amerikai piacon néz körül partnereket keresve, előbbi esetében azonban gondot jelent a cégek megbízhatatlansága. Az Euromagnet csoport önállóan működő, magyarországi leánya főként ipari megrendelőknek dolgozik, a szektorban elengedhetetlen a szállítások előre kiszámítható, határidős teljesítése, amit Stellek tapasztalata szerint az orosz beszállítók nem mindig tudnak garantálni.

A ritka földfémekről

A ritka földfémek családjába 17 anyag tartozik, amit főként mágnesekben, valamint lézerekben használnak fel. Ezek a különleges anyagok teszik lehetővé az elektronikai eszközök, így a mobiltelefonok és laptopok méretének csökkentését.

Ha nem használnak ritkaföldfémeket, a mobiltelefonjainak akkorák lennének, mint egy cipő, a noteszgépek súlya pedig elérheti a 10 kilogrammot. A ritka földfémek iránti igény egyes számítások szerint 2015-ig megduplázódhat. Igaz, hogy a kínálat csökkenése nem okoznak azonnali, jelentős változást, legfeljebb csak kis áremelést, mivel a készülékek többségében csak rendkívüli kis mennyiségű használnak.

Ha nem használnak ritkaföldfémeket, a mobiltelefonjainak akkorák lennének, mint egy cipő, a noteszgépek súlya pedig elérheti a 10 kilogrammot. A ritka földfémek iránti igény egyes számítások szerint 2015-ig megduplázódhat. Igaz, hogy a kínálat csökkenése nem okoznak azonnali, jelentős változást, legfeljebb csak kis áremelést, mivel a készülékek többségében csak rendkívüli kis mennyiségű használnak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.