BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb ország korlátozza a gabonaexportot

Az orosz gabonaexport-tilalmat követően most Ukrajna jelentette be, hogy kvótát határoz meg a gabonakivitelben.

Serhiy Melnyk földművelésügyi miniszter-helyettes közölte, hogy a nyári súlyos szárazság miatt bevezetett kvóta ez év végéig marad hatályban. A kijevi kormány rendelkezése értelmében kétmillió tonna kukorica, félmillió tonna búza és félmillió tonna árpa kivitelét engedélyezik - jelenti a BBC.

Az ukrán gabonaexport-kvóták bevezetésére azt követően került sor, hogy Oroszország már korábban leállította a gabonakivitelt. Az ukrán exportkvóták bevezetésének hatására a nagybani búzaárak 1 százalékkal emelkedtek csütörtökön. Kijev becslései szerint a tavalyi 46 millió tonnáról idén 39 millió tonnára esik vissza a learatott gabona mennyisége a rendkívüli hőség miatt. Ukrajna a világ első számú árpatermelője, míg a búza tekintetében a hatodik helyet foglalja el a termelők között. Ezzel párhuzamosan a következő évi aratásig érvényben marad az orosz export tilalom.

Az ENSZ már kifejezte aggodalmát a növekvő élelmiszerárak miatt, amelyek már az idén lázadásokat okoztak Mozambikban és várhatóan további hasonló eseményekre kerül sor.2007-ben és 2008-ban már megtapasztalta a világ az élelmiszerár-válságot: 30 országban törtek ki éhséglázadások, és a számítások szerint 150 millióan éheztek emiatt. Az alapanyagok többsége jelenleg minimum másfélszer drágább, mint 2007-ben volt, és az árak jelenleg is emelkednek. Az ENSZ jelentésének megfogalmazása szerint az alapvető élelmiszerek drágulása a 2007-eshez hasonló sokkhoz vezethet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.