BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva nem adja olcsóbban a gázt Ukrajnának

Az orosz Állami Duma alelnöke, egyszersmind az Orosz Gáz Társaság (RGS) vezérigazgatója nem lát okot arra, hogy csökkentsék az Ukrajnának szállított orosz földgáz árát.

"Ha komoly és kényszerítő érvek szólnak az árcsökkentés mellett, akkor ezt megtesszük"- fejtegette Valerij Jazev, az Itar-TASZSZ-nál tartott sajtóértekezleten. Azonban szerinte az orosz-ukrán gázegyezmények elégséges profitot biztosítanak Ukrajnának.

Jazev jelezte, Oroszország kész felajánlani Ukrajnának a Kaszpi-tengeren és a Jamal félszigeten lévő orosz olajmezők egy részét, cserében azért, hogy részt vehessen az ukrán gázszállítási rendszerben. A felajánlás fontosságát emeli, hogy a vezérigazgató közlése szerint elakadtak az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz részvételével létrehozandó vegyesvállalattal kapcsolatos tárgyalások.

Jazev hangsúlyozta, hogy a Déli-áramlat projektet időben megvalósítják az ukrán gázszállítási rendszer modernizálásában való részvétel nélkül is.

Ukrajna áprilisban megállapodott a Gazprommal a gázár 30 százalékos csökkentéséről, a kedvezményért Ukrajna további 25 évre biztosítja Oroszország számára a szevasztopoli haditengerészeti bázis használatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.