BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságcsökkentő az egészségügy

Egészség-gazdaságtani megoldások, a munkahelyteremtés és a szervezett gyógyítás lehet a kiút

Csak munkahelyteremtéssel lehet kilábalni a gazdasági válságból – mondta Armin Fidler, a Világbank egészségügyi szakértője az ELTE hétvégén tartott nemzetközi szimpóziumán. Külföldi és hazai szakemberek arról tanácskoztak, milyen kihívásokkal kell szembenézni az egészségügynek a gazdasági válságot követően. Hatványozottabban többet költünk ma gyógyításra, mint az 1960-as években, s nemcsak a gyógyításhoz szükséges innovatív készítmények, de az idősödő populáció igénye is növeli a költségeket.

A munkahelyteremtésben egyedülálló példaként említette Svédországot, ahol az adók csökkentésével párhuzamosan növelték az állami beruházásokat, és ez jónak bizonyult. Megemlítette: Magyarország ugyan hozzáfogott az adócsökkentésekhez, de egyelőre az állam nem költ, hanem visszafog. Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az egészségügyben óriási munkahelyteremtő lehetőség van, tehát érdemes befektetni az ágazatba. Ezt igazolja az Egészségügyi Baráti Társaság múlt évi felmérése, amely szerint az egészségipar GDP-hez való hozzájárulása 0,4 százalékkal több – 6,3 százalék –, mint az egészségügyi közkiadások mértéke.

A kormányzati ciklus végére az egészségügyi közkiadásokat a visegrádi országokénak megfelelő szintre szeretné növelni Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Biztatónak tartja, hogy a jövő évi költségvetés az ideihez képest nominálértékben nő. A szándékot elismerik a szakmai szervezetek, ám a kritikusan alulfinanszírozott gyógyítás ellenére a betegek elvárják a korábban megszokott szolgáltatásokat – fogalmazott Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. De ebből a pénzből ugyanazt az ellátást nem lehet biztosítani. A politika nem kerülheti meg a közpénzért járó ellátási csomag újrafogalmazását. Nem úszható meg a rendszerváltáskor elmaradt társadalmi konszenzus megkötése – tette hozzá. Az önkéntes egészségpénztárak némileg enyhítenek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár forráshiányán – állítja Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár elnöke. Ugyanis 2007 óta a kasszatagok egyre többet költenek gyógyszerekre, s szűkül az egészséges életmódra fordított összeg.

Az innovatív technológiák hozzáadott értéket teremtenek, ám ehhez versenyképes egészségügyi termelő és szolgáltatási rendszer kell – fogalmazott Szolyák Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Az egészségügy úgy tud kilábalni a válság csapdájából, akkor lesz költséghatékony a gyógyítás, ha megteremtik a változtatások alapjául szolgáló rendszerszemléletet.
Nehéz helyzetben is szükség van az innovációra az ellátás struktúrájának átalakításában és az adekvát gyógykezelésekben is – erősítette meg az elnök szavait Szócska Miklós. A magyar EU-elnökség egyik központi témája éppen a szervezett betegutak rendszere lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.