BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MTelekom a különadóról: Nem tudjuk, mire készüljünk

Nagy a bizonytalanság a nyereségének mintegy felét különadóként befizető Magyar Telekom Nyrt.-nél. A vezetés nem látja tisztán, hogy a cég milyen gazdasági környezetben fog működni a következő években, és ez a regionális versenyképességét is veszélyeztetheti – derül ki Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató interjújából, amit a szerdán megjelenő Figyelőnek adott.

A Magyar Telekom vezére az interjúban beszél többek között a tervezett beruházásokról, az Origo eladásával kapcsolatos pletykákról, az Iwiw és a Facebook versenyéről valamint a Deutsche Telekomhoz is elért vizsgálatról, amely a cég montenegrói és macedóniai terjeszkedésével kapcsolatos, vitatott kifizetések ügyében folyik.

Megértjük az ország helyzetét, és azt is, hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség. Persze e különadó legnagyobb alanyaként nem örülünk, de megértjük. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy van egy jelenség, amely ezzel összefügg, és egyáltalán nem biztató. A különadót ugyanis a legtöbb esetben a nagy, jellemzően külföldi tulajdonú cégekre terhelik rá, és azt érzékelem, hogy a közvéleményben erősödött a multiellenes hangulat.

Lehet, hogy túl érzékeny vagyok, de azt hiszem, nem tévedek, ha ilyen trendről beszélek – fogalmazott a vezérigazgató. A távközlési szektor az ország növekedésének motorja, a Magyar Telekom beszállítói között pedig több ezer kis- és középvállalkozás található, így közvetett módon sok tízezer embernek biztosítunk munkát – szögezte le a Figyelőnek nyilatkozva Mattheisen.

Mint mondta, a különadó tartóssá válása a legnagyobb problémájuk. A törvény három évre szól, és ez legalább biztos pontnak tűnik. Ám 2012 után teljes a bizonytalanság. A költségvetésben van egy jövőre vonatkozó előrejelzés „egyéb iparágak különadója” címen, és ott 2013–2014-re be van tervezve egy összeg, a mostani adónak mintegy a fele.

Mattheisen szerint próbálták ezt a dolgot tisztázni, de a különböző kormányzati helyekről nem kaptak egységes válaszokat, így nem tudják, mire készüljenek. Legutóbb azt mondták, majd három év múlva lehet az ügyről tárgyalni. Nekik viszont most kell döntenünk arról, mi legyen 2–3 év múlva, vagy mondjuk 2020-ban.

Mint arról a Világgazdaság beszámol, a válságadó kapcsán a távközlési piacon is felmerül a kérdés, ki fizeti meg ténylegesen ennek az árát. A szolgáltatók válaszaikban többnyire a működési költségeik további optimalizálását említették, vagyis ez érintheti az ágazatban dolgozók bérét, juttatásait, de csökkentheti a beszállítóknak fizetett összegeket is. A nagy cégeknél a különadó a következő évek nagyberuházásaira gyakorolhat kedvezőtlen hatást. A Magyar Telekomnál a részvényesek is megérzik a többletadóterhet, a korábban megszokott részvényenkénti 74 forint helyett a 2010-es üzleti év után 50 forintra számíthatna

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.