BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A téli időjárás miatt lett veszteséges a Ryanair

Üzleti évének utolsó negyedévében több mint tízmillió font veszteséget könyvelt el a Ryanair, Európa legnagyobb diszkont légitársasága. A vállalat a kedvezőtlen téli időjárással magyarázza az eredményeket.

Az ír fapados légitársaság negyedik negyedévét 10,3 millió font veszteséggel zárta, a Ryanair szerint az év végén a viharos téli időjárás miatt nem kevesebb, mint 1400 járatot kellett törölniük, s ez okozta a mínuszt. A Ryanair előző év ugyanazon időszakában szintén hasonló, 10,9 millió fontos veszteséget jelentett. A járattörlésekből eredő veszteségeket némileg kompenzálták a viteldíjak 15, valamint a fedélzeten árusított élelmiszerek, italok árának 20 százalékos emelése. A Ryanairnél így egy út átlagosan 34 euróba kerül – írja a BBC.

A vállalat közleménye szerint ugyanakkor az utasok száma a jelzett időszakban 6 százalékkal emelkedett. Michael O’Leary kiábránditónak találta a vállalat utolsó negyedéves eredményeit, tekintettel arra, hogy éppen áttörést vártak a recesszió után a légiközlekedésben, ám a szigorú közlekedési szabályozás, a légtérzárak nyomot hagytak az eredményeken.

A légitársaság tavaly összesen háromezer járatot törölt, ugyanakkor a kerozinra jutó költségek 37 százalékkal emelkedtek 2009-hez képest. Michael O’Leary optimista, szerinte idén a Ryanair 380-400 millió euró közti nyereséget produkálhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.