BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb turista a Balatonon

Stagnált a vendégek száma hazánkban 2010 első tíz hónapjában – Budapest és Pécs pörög

Idegenforgalom. Lényegében változatlan volt a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 januárja és novembere között a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH tegnap nyilvánosságra hozott gyorsjelentéséből. A forgalom 72 százalékát képviselő szállodákban mind a tizenegy hónapban nőtt a vendégforgalom.

Tavaly január–novemberben 3,191 millió külföldi vendég 8,902 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; előbbiek és utóbbiak száma is nőtt (öt, illetve egy százalékkal) az előző évhez képest. A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból és a Lengyelországból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból idelátogatók esetében pedig nőtt.

A Balaton volt a múlt év egyik nagy vesztese, a magyar tengernél eltöltött éjszakák száma a külföldiek és a belföldiek esetében is jelentősen, nyolc, illetve öt százalékkal esett vissza. Ezen belül a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma – leginkább a külföldi turisták elmaradása miatt – hét százalékkal csökkent, míg a wellnesshotelekben – részben a kapacitásnövekedés következtében – másfélszeresére nőtt. Budapesten – a balatoni üdülőkörzettel ellentétben – zömében a visszatérőben lévő külföldieknek köszönhetően öt százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma. A 2010-ben Európa kulturális fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind az általuk eltöltött éjszakák száma jelentősen nőtt (26, illetve 28 százalékkal). Bár csupán minden negyedik vendég volt külföldi a pécsi szálláshelyeken, számuk a dinamikus emelkedést követően közel háromnegyedével bővült az egy évvel ezelőttihez képest.

Január–novemberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos házak működtek a legmagasabb, 61 százalékos kihasználtsági aránnyal, a négycsillagosak 51 százalékos foglaltságot értek el. A szálláshelyek összes árbevétele négy százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január–novemberben összesen 219 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 120 milliárd volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára január–novemberben

14 197, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (bruttó RevPar) 6512 forint volt. Budapesten a három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára 9000 és 31 000, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 4000 és 20 000 forint körül alakult. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.