BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megölték a Mol két dolgozóját Pakisztánban

Pakisztánban fegyveresek csütörtökön megtámadták a Mol magyar olajvállalat helyi leánycégének az alkalmazottjait, és kettőt megöltek, másik kettőt elhurcoltak - jelentette a hatóságokra hivatkozva az Associated Press amerikai hírügynökség.

A hírt a Mol megerősítette, hangsúlyozva, hogy az áldozatok mind pakisztáni állampolgárok. A súlyos incidens az északnyugati országrészben, Kohát térségben történt. A gyaníthatóan szélsőséges iszlamista fegyveresek a munkából hazatérő dolgozók gépkocsioszlopát támadták meg, és a konvojt kísérő négy katonát is megöltek.

A vidék főadminisztrátora, Halid Umerzaj szerint az áldozatok a MOL pakisztáni leányvállalata, a Mol Pakistan alvállalkozóinak dolgoztak. A leányvállalat olaj- és gázmezők kutatásával, fejlesztésével foglalkozik az afgán határ közelében lévő, veszélyes vidéken. A két gépkocsiból álló konvojt a határrendőrség védte. Négy katona, valamint egy gépkocsivezető és egy munkás vesztette életét a támadásban, két másik alkalmazottat elraboltak - mondta el Umerzaj.

Eddig egyetlen csoport sem vállalata a felelősséget a merényletért.
 
Pakisztán számottevő olaj- és gázkészletekkel rendelkezik délen és északnyugaton, de a kitermelésük kockázatos az iszlám szélsőségesek és a rablóbandák garázdálkodása miatt. Korábban más külföldi és helyi cégeket is támadások értek, s emiatt közülük sok visszafogta a tevékenységét.

Legutóbb hétfőn egy bombamerényletben 18-an haltak meg Kohát térségében.
 
2009-ben egy lengyel olajmérnököt raboltak el északnyugaton iszlamisták, és később le is fejezték. Egy szintén elrabolt kínai mérnököt hat hónap rabság után sértetlenül szabadon engedtek. A Mol közlése szerint a pakisztáni katonaság és rendőrség nagy erőket vetett be az eset körülményeinek kivizsgálására, és az elkövetők elfogására.

A Molnak jó néhány külföldi leányvállalata és befektetése van, kutatnak Oroszországtól Indiáig, Tunéziától Kazahsztánig, a legismertebb Mol-szerzemények a horvát INA és a szlovák Slovnaft. A Mol Pakistan Oil and Gas 100 százalékban a magyar alapítású multi kezében van

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.