BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van igény tóparti apartmanra

A kevesebb fejlesztés miatt a jelenlegi projektek jó eséllyel lépnek piacra a Balatonon

„Vannak a piacon új építésű ingatlanok, igaz, számuk csökkenő tendenciát mutat az elmúlt évekhez képest” – mondta Szabó Csaba, a Sió-Procent Ingatlanforgalmazási Kft. ügyvezetője. Öt évvel ezelőtt jóval több beruházás indult el, ugyanis olyan vállalkozások is belevágtak a Balaton meghódításába, amelyeknek nem ez volt a fő profiljuk. A válság sokat alakított a piaci képen, így ezek a társaságok mára eltűntek a piacról.
Az induló beruházások lehetőségei azonban mostanra igen beszűkültek, irányukat és mértéküket a rendelkezésre álló hely szabja meg. Vészesen fogy a minőségi, minden szempontból alkalmas építési terület a vízparton. Ha akad még telek, akkor az azt megvásárló fejlesztő gyakorlatilag alkupozíció nélkül kénytelen kifizetni a tulajdonos által megszabott, sokszor egyedi árat.

Az épülő vagy éppen a piacon lévő lakások árairól szólva Szabó Csaba elmondta, hogy jelentős növekedés figyelhető meg a piacon. Az apartmanok áraiba a beruházók igyekeznek beépíteni a megvásárolt telkekét, valamint a válság hatására megdrágult építési nyersanyagok is növelik az ingatlanok árát. Mindezekkel együtt is látható kereslet mutatkozik a Balaton mellett lévő ingatlanok iránt, főleg, ha jó minőségű és vízparti tulajdonról lehet szó. A potenciális vevők felismerték azt, hogy – a fejlesztőkhöz hasonlóan – nekik is lépniük kell: ha jó helyen kívánnak vásárolni, akkor nem szabad még további éveket várniuk.
„A jelenleg fejlesztés alatt levő kisszámú projekt szinte egyedüli fejlesztésként kerül a piacra, az alacsony kereslet ellenére is jó esélyei vannak” – vallja Balla Ákos, a Colliers International értékbecslési, tanácsadási és piackutatási üzletágának igazgatója. A fejlesztők részéről a limitált fejlesztési hitellehetőség miatt viszszafogott az érdeklődés. A piacon több ismert szereplő van jelen, és kevés az újonnan belépő. Balla Ákos szerint fontos megemlíteni, hogy az SCD balatoni projektjei startra készen állnak, és e projektek olyan nagy mértékben lefedik a piacot, hogy ezekkel minden potenciális új piacra lépőnek számolnia kell. A vevők részéről mutatkozó gyenge kereslet az egész piacot befolyásolja. Ennek oka az általános gazdasági helyzet, a bizonytalanság, a kivárás és a hitelhez jutás nehézsége.
A Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. két éve határozta el, hogy belevág a négy épületből álló, 110 nyaralót kínáló beruházásába Siófokon. Az ingatlankeresési nehézségek nem hátráltatták a társaságot, mert a kiváló adottságú, két oldalról is vízparti építési telek már évek óta saját tulajdon volt. „Felmerült, hogy eladjuk a projektet, de végül a beruházás mellett döntöttünk, csupán az időzítés volt kérdéses, ám mostanra mindenképpen érdemes volt a piacra lépnünk egy ekkora projekttel, így szeptember 1-jén történt meg az Arany Apartmanok nevű fejlesztésünk alapkőletétele” – mondta Kis-Csontos Helga, a társaság értékesítési igazgatója.
A szakember szerint a vásárlók számára az is vonzó lehet, hogy a cég önerőből építkezik, valamint minden egy kézben van, ugyanis a generálkivitelezést is a Divinus irányítja. A vállalat a nyaralókat egyfajta befektetésnek is szánja a majdani vevőknek. Az érdeklődés már most nagy, sőt már hét adásvételi szerződést is kötött a társaság, igaz, az első bemutatólakás csak tavasszal készül el. A nagy értékesítési boomot májustól várják, amikor már gyakorlatilag a kész lakások is megtekinthetők lesznek.
Kis-Csontos Helga úgy véli, egy ekkora beruházás sikerét a kiváló minőség és az egyedi szolgáltatások adják. Az előbbire az igazgató szerint a Debrecenben felépült Divinus Hotel a referencia, az utóbbiakra pedig a jövőre felépülő jachtkikötő lehet példa.
Az OTP Ingatlan Zrt. is igen aktív a piacon, a társaság portfóliójában az egylakásos ingatlanberuházástól a kétszáz lakásos projektig minden típusra találni példát. Az OTP Ingatlan Zrt.-nek közvetlen vízparti, jellemzően 50-60 lakásos lakóingatlan-beruházásai vannak a Balaton-parton. A vételárakkal kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy az áfaemelés miatt 2009 második fél évétől átlagosan 5 százalékkal emelkedtek, ezért ha van is példa néhány esetben vételárengedményre, a korábbi évekhez képest nem csökkentek az árak a balatoni, nívós, közvetlen vízparti új ingatlanok tekintetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.