BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Líbiából leállt az olajszállítás - hazánk "ki van párnázva"

Líbiából gyakorlatilag leállt az olajszállítás, mivel csökkent a termelés, és a zavargásoktól megrettent kikötői dolgozók elhagyták munkahelyeiket.

Líbia a világ 12. legnagyobb olajexportálója, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az észak-afrikai ország januárban még 958 millió hordó kőolajat exportált, ennek legalább 60 százalékát a keleti kikötőkből. Líbia hat fő olajtermináljából öt az ország keleti területén található, ezeket jórészt már elfoglalták a lázadók.

Időközben mérséklődött a kőolaj árfolyama pénteken arra a szaúdi bejelentésre, hogy az ország növeli olajkitermelését a kieső líbiai olaj helyettesítése céljából. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) eközben arról számolt be, hogy a líbiai olajexport visszaesése egyelőre kevésbé érinti az európai olajfeldolgozókat, amelyek legalább egy hónapra elegendő olajtartalékkal rendelkeznek. A szervezet egyben úgy vélte, hogy az Európai Unióban nem kell hozzányúlni a stratégiai tartalékokhoz.

A piaci kínálatból kiesett líbiai olaj minősége és közelsége miatt nem pótolható - vélekedtek ugyanakkor londoni iparági szakelemzők, akik szerint Líbia nagy valószínűséggel hosszabb ideig nem lesz jelen a nyersolaj világpiacán. A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is közöl - számításai szerint több mint egymillió hordó napi nyersolaj-kínálat esett ki a líbiai felkelés okozta leállások miatt, ráadásul rövid szállítási távú, "light sweet" típusú, vagyis a legmagasabb minőségű olajpárlatok gyártására alkalmas, alacsony kéntartalmú könnyűolajról van szó. Az elemzés szerint a líbiai olaj legfőbb felhasználói az európai finomítók, és a rövid szállítási útvonal miatt az ellátási láncban igen kevés a tartalék.

Az emelkedő olajáraknak citybeli szakértők szerint eltérő hatásaik lesznek a felzárkózó térség gazdaságainak pénzügyi helyzetére. Oroszország és Kazahsztán - jelentős olajexportja révén - "a viszonylagos nyertesek" közé tartozna, ugyanakkor "különböző mértékben ugyan, de mindenki más veszítene".

Magyarországon ugyanakkor a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői szerint az idei növekedési és finanszírozási kilátásokat "kipárnázzák" a különböző költségvetési intézkedések, köztük a személyi jövedelemadó csökkentése. A magyarországi infláció valószínűleg "megugrana" a magas olajár miatt, mivel a magyar fogyasztói inflációs kosárban 10 százalékos az energiahordozók súlya, és ez növelné a másodlagos inflációs hatásokkal kapcsolatos aggodalmakat is, tekintettel az egyébként is makacs inflációs várakozásokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.