BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szép csendben drágult az egyetemes áram

A piac a mostaninál nagyobb emelést indokolt volna a szakma szerint

Február 1-jétől mintegy 6 százalékkal drágult az egyetemes szolgáltatásban a villamos energia. A teljes tarifa viszont csak 3-4 százalékkal nőtt, mert a rendszerhasználati díj nem emelkedett. A drágulás mértéke a háztartási felhasználók számára kisebb, a nagyfogyasztóknak nagyobb lett. A döntés az egyetemes szolgáltatókat kevéssé érinti, a többletbevétel tehát a nagykereskedő MVM Zrt.-nél csapódik le. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint menetrend szerinti áremelésről van szó, a lépés a bejelentett árrendezések sorába illeszkedik. Piaci forrásaink szerint is voltak jelei a tavaly nyáron befagyasztott tarifák év eleji „felengedtetésének”. Az intézkedés a hazai árampiac harmadát érinti. A GKI Energiakutató igazgatója az áramtermelés költségei és piacot befolyásoló tényezők alapján nagyobb emelést tartott volna indokoltnak.

Az áremelés időzítése eltér a megszokott, negyedévenkénti ütemezéstől. Emlékezetes viszont, hogy az egyetemes szolgáltatás árait tavaly befagyasztotta a kormány, most tehát jó eséllyel a januárban elmaradt lépés pótlása történt meg. „Menetrend szerinti áremelésről van szó, a bejelentett árrendezési folyamatok sorába illeszkedik a mostani lépés az áram esetében” – mondta a Világgazdaságnak Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. Szakmai körökből úgy tudjuk, várható is volt a tarifák növelése, mert már december óta voltak jelei a kormány ilyen irányú terveinek. Az intézkedés a tavaly 6-7 százalékkal, 40-41 terawattórásra zsugorodott hazai árampiac körülbelül egyharmadát (egyetemes szolgáltatói szegmensét) érinti. Eszerint az éves szinten 13 terawattórányi áram időarányos része kel el mintegy 2 forinttal drágábban az első negyedévben. Emiatt 2011-ben egy átlagos hazai háztartás villanyszámlája 2000-2500 forinttal nőhet az Origo számításai szerint.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.