BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vizsgálat a kórházakban

Február végéig pályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat négy kórházának főigazgatói posztjára, három intézményben pedig fegyelmi vizsgálat elrendelése várható – jelentette be tegnap Tarlós István főpolgármester azt követően, hogy a főváros kórházainak vezetőivel találkozott.

A pályázatok kiírásának magyarázata, hogy így az Országos Stomatológiai Intézet, a Dél-Pesti Kórház, az Uzsoki Kórház és a Szent Imre Kórház első számú vezetőjének határozatlan idejű foglalkoztatását – a hatályos törvény szerint – határozott idejűre váltják. A főigazgatókat – Vágó Pétert, Gerő Gábort, Golub Ivánt és László Imrét – a pályázaton való részvételre kapacitálta Tarlós István.

Az újabb kedélyborzoló bejelentés a Szent János, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat és a Heim Pál Gyermekkórházat érinti, ezekben az intézményekben fegyelmi vizsgálat várható – tudta meg a Világgazdaság, ám azok okáról egyelőre nem sikerült több információt gyűjtenünk.

A főpolgármester megerősítette múlt heti kijelentését: a gyógyintézményeiket állami fennhatóság alá adják, mert azt remélik, hogy jobb gazda lesz az önkormányzatoknál. Utalt az intézmények szerencsétlen kettős finanszírozására. E szerint a tulajdonos önkormányzatnak kell állnia a beruházásokat, fejlesztéseket, az állam pedig az Egészségbiztosítási Alap költségvetéséből a működést finanszírozza. Ez a rendszer nem bizonyult jónak.

Bizonyára enyhíteni akarta a főpolgármester helyettesének múlt heti bejelentését. Szentes Tamás néhány gyógyintézmény vezetőjének elbocsátását tervezte, ám ennek a híre eljutott külföldön tartózkodó főnökéhez, aki azonnal leállíttatta az akciót. Az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes tegnap elismerte, hogy hibázott.

A kórházak állami kézbe adásához a Fővárosi Közgyűlés mellett a kormány támogatása is szükséges, ami vélhetően meglesz. Nem véletlenül: Budapesten hét különböző fenntartó kezében vannak az intézmények, nem nehéz belátni, hogy egyszerűsíteni kell az állami honvédségi, állami egyetemi, országos intézeti, fővárosi, kerületi önkormányzati, egyházi és megyei intézményrendszert – mondta korábban a Világgazdaságnak Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. A vagyonvesztéssel kapcsolatos riogatásokkal kapcsolatban pedig azt jegyezte meg: az nem vagyonvesztés, ha az állami tulajdon egyik formájából egy másikba kerül a kórház. Inkább vagyonvesztés a nem összehangolt fejlesztés, a nem integrált betegútszervezés. Pedig a fővárosban koncentrálódik az ellátórendszer negyven százaléka és az országos centrumok többsége, s mégsem kap megfelelő ellátást a fővárosi polgár.

Nem pályázik

A Szent Imre Kórház főigazgatója, László Imre nem kíván élni egy „sikertelen pályázat” lehetőségével. A Tétényi úton lévő intézményben az elmúlt években 7 milliárd forintos beruházással két épületet felújítottak, egy új épületet húztak fel, s kialakították a speciális intenzív osztályt és a kardiológiai betegőrzőt.

A mátrix rendszerű ellátást pedig példaként állították a finn egészségügyi intézmények vezetői elé.

Tapasztalatait, ha azokra igényt tart az utód, szívesen átadja – mondta lapunknak László Imre.

A mátrix rendszerű ellátást pedig példaként állították a finn egészségügyi intézmények vezetői elé.

Tapasztalatait, ha azokra igényt tart az utód, szívesen átadja – mondta lapunknak László Imre. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.